kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AIDS küresel bir felaket

Yeni Haber
AIDS, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Örgütleri Federasyonu'nun yıllık raporunda "dünyanın karşı karşıya bulunduğu en uzun vadeli ve en karmaşık felaketlerden biri" olarak tanımlandı.

Kızılhaç raporunda, AIDS ile mücadele için ayrılan milyarlarca dolarlık paranın büyük bölümünün doğru hedeflere yönlendirilmediği, cinsel işçiler ve şırıngayla uyuşturucu kullanan kişiler gibi en yüksek risk grubuna ulaşmadığı belirtildi. Kızılhaç'a göre ayrıca, AIDS ile mücadele faaliyetlerine, doğal afet ya da savaş gibi durumlarda özel önem verilmeli. Örgüte göre bu tür durumlarda, ağırlık acil yardım çalışmalarına veriliyor ve AIDS hastalarının ihtiyaçları ikinci plana itiliyor.

Raporda Kenya'daki uygulamalar olumlu bir örnek olarak gösterildi. Seçimleri takip eden şiddet olaylarında 300 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, ancak sağlık görevlilerinin çabuk davranarak mülteci kamplarındaki AIDS hastalarını saptadağı hatırlatıldı. Bu hastaların bir kısmının tedavisine bu kamplarda devam edildi. Bir kısmı da en yakın AIDS kliniklerine yönlendirildi.

CİHAN