kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Spor yaparken kalp hızım hangi değerleri göstermeli?

22 yaşında, 83 kilo, 1.70 boyunda bir öğrenciyim. Her gün yarım saat koşuyorum. Koşu bandındaki kalp ritmimi ölçen alette, kalp hızımın 160- 170'i bulduğu oluyor. Bu değerler bana uygun mu? Spor yaparken, kalp atım tempomu hangi aralıkta tutmam gerekir? Can Özberk/İstanbul

Mesleği spor olmayan amatörler bu işi çeşitli nedenlerle yaparlar. Başlıca güdülen amaçlar; sağlıklı bir yaşam sürmek, kalp ve akciğer sağlığını arttırmak, güzel bir bedene sahip olmak ve kilo vermek olarak sıralanabilir. Fakat spor yaparken belirli şartlar göz önünde bulundurulmazsa, sağlık tehdit altına girebilir. Kontrolsüz yapılan spora bağlı yaralanmalar ve sakatlıklar ile sessiz kalp hastalıklarının tetiklenmeleri, bunlar arasındadır.

HESAPLAYIN!
Kalp sağlığını koruyarak onun ve akciğerlerin kapasitesini geliştirmek üzere yapılan sporda, egzersizin ağırlığı hakkında kalp hızınız oldukça yararlı bilgi verir. Kalbinizin ulaşabileceği en yüksek hız maksimum kalp hızıdır. Bu hız, 220'den yaşınızı çıkararak hesaplanır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-44=175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en çok yarar; egzersiz sırasında kalbinizin hızı, maksimum kalp hızının yüzde 50'si ile yüzde 75'i arasında ise sağlanır. Bu aralıktaki kalp hızına, 'hedef kalp hızı' adı verilir.

HEDEFİ AŞMAMALISINIZ
Egzersize yeni başlayanlarda ilk birkaç aylık hedef ise kalp hızının yüzde 50 civarında olmasıdır. Bu hızlar bilinen bir kalp-damar hastalığı olmayan sporcular için geçerlidir. Eğer kalp krizi geçirmiş biri düzenli spor yapacaksa, mutlaka doktoruna danışmalıdır. Kalp hızınızı bulmak için egzersizden sonra boynunuzdan veya el bileğinizden nabzınızı sayabilirsiniz. Sizin yaşınıza göre maksimum kalp hızınız 198, hedef kalp hızınız ise 99-148 arasında olmalıdır. Eğer bu limitlerin üzerine çıkıyorsanız ritminizi biraz yavaşlatıp normal sınırlar içinde kalmaya çalışmakta fayda vardır.