kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nazan Şoray, günümüz kadınının kariyer peşinde koştuğunu belirterek, "Ekonomik özgürlük elde etmeleri kadınların erkeklere ve ilişkilere bakışını değiştirdi. Artık kadınlar kendilerini üzen çapkın erkekleri daha çok seviyor" dedi.

Unutulmak konusunda hiç endişe taşımıyorum

MEHMET ÇALIŞKAN
Dört şarkılık bir single çıkarmaya hazırlanan Nazan Şoray, "Piyasadaki değişimlerin farkındayım" dedi ve ekledi: "Unutulup, unutulmama konusunda hiçbir endişem yok!"..
Müziğe 10 yıl ara veren Nazan Şoray, henüz adı belirlenmeyen dört şarkılık single'ı ile piyasaya dönüş yapmaya hazırlanıyor. Single'ında biri Yusuf Nalkesen, diğeri ise Selami Şahin' ait iki cover şarkı da seslendiren Şoray, kadın erkek ilişkileri üzerine ilginç fikirleriyle de gündem oluşturacak gibi görünüyor. Erkeklerin davranış şekillerinin kadınlar tarafından belirlendiğini belirten Nazan Şoray, şu saptamalarda bulundu: "Eskiden kadınlar sadece kendilerini seven, sadece kendileriyle birlikte olan, kendilerini mutlu eden erkekleri baştacı yapıyordu. Günümüzün kadınları ise kendilerini üzen, kendilerini uğraştıran ve çapkın erkekleri daha çok seviyorlar. İşin ilginç yanı günümüzün kadını aldatılmaya farklı bir anlaşıyla bakıyor. Sadece bir cinsellik yaşandıysa bunu aldatma olarak algılamıyor. Kısacası dünün baştaçı erkeği bugünün başbelası!"

DÜNYADAN UZAK DEĞİLİM Kİ!
* Single yapmaya neden karar verdiniz?
Albüm çalışması çok uzun sürüyor. Ben yeniden müziğe karar verdiğimde, bir an önce şarkı söylemek istedim. Bu nedenle önce single yapmanın daha iyi olacağını düşündüm.

* Verdiğiniz 10 yıllık aradan sonra dönmek zor olmayacak mı?
Hayır, hiç de zor olmayacak. Neden olsun ki? 10 yıl ara verdiğim için müzikten soğumuş veya tembelleşmiş değilim.

* Sizden yana sorun olmayabilir ama müzik endüstirisinin şartları, dinleyici profili, müzik anlayışı değişti. Şarkıların dinleyiciye ulaşma plartformları bile farklılaştı...
'Yeniden nasıl adapte olacaksınız?'dan çok 'Unutulmadınız mı?' şeklinde bir soru sormaya çalışıyorsunuz. Kabul ediyorum; aradan geçen 10 yılda şartlar çok fazla değişti. Bu değişimlere ayak uyduramayacağımı düşünmüyorum. Çünkü 10 yıl fiziken müzikten ayrı kaldım, dünyadan değil! Müzik endüstrisinin değişen şartlarını da biliyorum, dinleyici profilinin değiştiğini de! Unutulup, unutulmama konusunda ise hiçbir endişem yok. Sanıyorum beni hatırlamayanlar sadece geçmişteki çalışmalarımdan bihaber olarak benimle ilgili yazılarına 'Türkan Şora'ın kardeşi Nazan Şoray' diye başlayan yeni gazeteciler.

HEP ABLAMLA MUKAYESE EDİLDİM

* Yeri gelmişken sormak istiyorum. Genelde ünlü birinin kardeşi olmak, aynı işi yapan kardeş için çeşitli handikaplar oluşturur. Siz bunu nasıl yaşadınız?
Doğal olarak ablamla hep mukayese edildim. İkimizin de rıza göstermemesine rağmen hep haksız bir rekabet ortamı oluşturuldu. Bana da ablama da haksızlık edildi. Bana haksızlık edildi çünkü; kıyaslandığım kişi sıradan biri değil, bu ülkenin sultanı olmuş bir sanatçı. Ayrıca güzelliğiyle da tüm Türkiye'nin kalbini fethetmiş biri. Ablama haksızlık edildi çünkü; hep 'kardeşinin önünü tıkayan biri' şeklinde hava estirildi. İkizimizin de ruhlarında açılan yaralara aldırmadan kıyasladılar! Benim zaten oyuncu olarak ablamın yanında hiçbir zaman fazla şansım olmadı. Bu nedenle de şarkıcı olmak istedim.

* Türkan Hanım'ın güzelliğine söylenen, söylenecek sözler belli... Ama sizin için de erkeklerin birbirlerine silah çektikleri biliniyor!
Bence güzellik, insanların duruşuyla ilgilidir. Ben zarif bir kadını güzel bulurum. Oturmasını, kalkmasını, düzgün konuşmasını bilen kadın güzeldir. Ayrıca gizemli kadın güzeldir. Benim için erkeklerin birbirlerine silah çekip çekmediklerini bilmiyorum. Çünkü gözümle şahit olmadım. Böyle rivayetlerde bulunuldu. Ne kadar doğrudur bilemem.

* Kadir İnanır başta olmak üzere sizinle birlikte rol alan birçok kişinin takdirini kazanmışken, oyunculuğu bırakıp şarkıcı olmanız bir büyük fedakarlık mıydı?
Evet, Kadir İnanır benim oyunculuğumu çok beğeniyordu. Başkaları da beğeniyordu. Buna rağmen oyunculuğu bırakıp şarkıcılığa yönelmem bir fedakarlık değildi. Sadece sürekli olarak kıyaslandığım ablamın da benim de rahat etmemiz için attığım bir adımdı. Bu kararımdan hiçbir zaman pişman olmadım.

* Şöhretle çok erken tanıştınız değil mi?
14 yaşımdan itibaren çok ünlüydüm. Beyoğlu'na çıktığımda İstiklal Caddesi birbirine girmişti. Şimdi insanlar kimin için birbirine giriyor ki? Ayrıca ben en çok sahneye çıkan bir şarkıcı olarak bu işte başarılı olmuş biriyim. Haftanın 7 günü sahneye çıkan tek şarkıcı bendim. Hâlâ böyle biri olmadı. Ancak ben albümlerimi geniş kitlelelere ulaştıramadım. Bazı işler istediğim gibi gitmedi.

BENİM GİBİ İŞ YAPAN OLMADI!
* Bir dönem haftanın 7 günü sahneye çıkan biri olarak bugün bulunduğunuz konumdan memnun musunuz?
Bulunduğum konum neresidir? Daha başka hangi konumda olabilirdim? Kimin konumunda gibi olmalıydım? Zaman zaman bunu düşünüyorum. Belki de kimilerine göre daha 'yüksek'te olmalıydım. Belki de hergün gazetelerde haber olmayışmıdan dolayı daha 'yüksek'te olmadığım düşünülüyordur. Hiçbir zaman kendimi ön plana çıkarmayı beceremedim. Bu yaptığım işin doğasına ters bir durum olabilir ama ben böyleyim. Meslektaşlarımla toplu bir fotoğraf çekimi sırasında bile hep en arkada durmayı tercih etmişimdir. Yapımda utangaçlık da var.

* Kaybınız olduğunu düşünüyor musunuz?
Kayıp mı? Neye ve kime göre kayıp? Bazen öyle olaylarla kaşılaşıyorum ki; geri planda olmamın faydasını görüyorum. Sanıyorum ben sanat dünyasında balkonda kalmış biriyim. Ayrı bir yerde gibi duruyorum. Bazı insanlar tarafından sadece Türkan Şoray'ın kardeşi olmanın dışında bir özelliğim yokmuş gibi algılansam da ben halimden memnunum. Biz 'Şoray Kardeşler'in ilkeleri vardır. O ilkelere ters düşen durumlara adapte olmak için bedeli ne olursa olsun sahte davranışlar içine girmeyiz.
Haberin fotoğrafları