kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maganda kurşunu İnsan Hakları Komisyonu gündeminde

Yeni Haber
Milli maç coşkusunun yine silahlarla kutlanması Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu harekete geçirdi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, "halkımızın can güvenliğini, "magandaların' bir gün akıllanacağı ihtimaline terk edemeyiz" derken, konuyu komisyon gündeminde ele alacaklarını bildirdi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül yaptığı yazılı açıklamada, insanların temel hakkı olan yaşama hakkının Türkiye'de kutlamalarda ve sevinç gösterilerinde kullanılan silahlar ve patlayıcı maddeler nedeniyle göz göre göre ihlal edildiğini belirterek "bütün uyarılara rağmen düğünlerde, maç sonralarında ve benzer kutlamalarda aynı sorumsuzca davranışlar devam etmektedir. Son olarak futbol milli takımımızın Avrupa şampiyonasında elde ettiği coşku veren başarıların yine silahlarla kutlanmasıyla onlarca vatandaşımız yaralanmış ve düğünlerde kullanılan silahlar nedeniyle yine ölümler yaşanmaya başlamıştır. Halkımız artık aynı coşkuyu paylaşmak üzere balkonlarına, pencerelerine çıkamaz hale gelmiştir" dedi. Halkın can güvenliğinin "magandaların' bir gün akıllanacağı ihtimaline terk edilemeyeceğini kaydeden Üskül, mevcut yaptırımların uygulanması konusunda emniyet ve jandarma güçlerinin daha hassas ve etkili bir şekilde yasaların gerektirdiği uygulamayı yapmak zorunda olduğunu söyledi. Üskül şunları kaydetti:

TBMM'YE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

"Bu olayların önlenmesi konusunda TBMM'ye de görev düşmektedir. Gerekli yasama ve denetim yollarıyla bireysel silahlanmayı kontrol altına alacak; sevinç gösterilerinde silah kullananlara karşı daha caydırıcı yaptırımlar getirecek; düğün, nişan, sünnet gibi törenlerde silah bulundurmayı yasaklayacak düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu ortadadır. Bu gibi düzenlemelerin şimdiye kadar yapılamamış olmasında, yapılanların ise yetersiz kalmasında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun diğer komisyonlara gelen ilgili kanun teklif ya da tasarılarını tali komisyon olarak dahi inceleyememiş olması önemli bir nedendir. Konuyu ilk toplantımızda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun gündemine getireceğiz."

(ANKA)