kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Bill'in bildirdikleri!

Yeni Ekonomi'nin efsane isimlerinden Bill Gates, bu cuma emekli oluyor. 33 yıl önce kurduğu Microsoft'un yöneticiliğini bırakıp, eşiyle birlikte oluşturduğu Bill-Melinda Gates Foundation ile hayır işlerine bakacak.
Harvard'ın son sınıfında iken "bir gün herkesin kişisel bilgisayarı olacak" vizyonuyla okulu bırakan Bill, Microsoft İmparatorluğu'nu kurarak geleceğe dair algılarımızı değiştirdi.
Henüz okul sıralarındayken vizyonu ile dalga geçilmesin diye "her eve bilgisayar" diyebilen Bill Gates'in, iş yapma kültüründen yönetim tarzına dek pek çok alanda ufukları zorlayan etkisi oldu.
1983'te Windows 1.0 ilanından bu yana izlediğim Bill Gates ile görüşme fırsatı bulmuş ve onun pek çok etkinliğinde bulunmuş biri olarak endüstride yarattığı etkiye yakından tanık oldum.
Şahsen Bill'den öğrendiklerimi düşündükçe aklıma şunlar takılıveriyor:
Yarını tahmin etmenin en isabetli yolu, onu inşa etmektir; 2001'de ortalıkta henüz edevlet kavramı yokken Bill, 34 devlet başkanını Seattle'da toplamış onlara "geleceğin devlet modeli"ni anlatıyordu.
Hayat, yalnızca cesura güler; "Tüm dünyaya 6 bilgisayar yeter" diye hükmedilen bir çağda, "bir gün gelecek, herkesin PC'si olacak" diyebilme cesareti, sıradan bir şey değildir.
Bilgi; güçtür; Düşünce hızında çalışma kavramıyla Bill, yeni ekonomik düzenin teknoloji altyapısıyla, "herkesin her zaman yer yerde ve herkese" ulaşmasını mümkün kıldı.
Zenginlik, paylaşıldıkça artar; 30'unda milyoner olacağını iddia eden Bill, 31'inde milyarder olmakla kalmadı, yanındakileri de milyoner yapan yönetim modellerinin yaygınlaşmasını sağladı.
Gerçekleştirebileceğin en büyük rüyanın ardından git!; ABD'nin ÖSS'si sayılan 1600 tavan puanlı SAT sınavından 1590 puan alıp en iyi okula girmesine rağmen, inandığı dava uğruna her şeyi bir anda geride bırakabildi.
İnsanlığa bir hayrın dokunsun; Bill 58 milyar dolarlık servetinin 30.7 milyar dolarını, salgın, yoksulluk ve eğitim için insanlığa bahşediyor.
Son olarak sohbetimizdeki bir tespiti; "Yakın gelecekte insanların zenginliğini anlamak için bulunduğu ülkeye değil, eğitimin hangi seviyesinde olduklarına bakacağız."
Bill'den öğrenebildiklerim bunlar.
Hele ki sonuncusu, beni en çok etkileyendir.