kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hızlı oto kullanan Türkler iyi sürücü mü?

Türkler kendilerini dünyanın en iyi sürücüsü zannediyorlar. Hızlı kullanmanın iyi sürücülükle ilgisi olmadığını bir türlü düşünemiyorlar..
Türkiye'de birçok sürücü hızlı otomobil kullanmanın 'iyi sürücü' olmak olduğu gibi yanlış bir düşünceye sahip. Bu düşüncenin ne denli yaygın olduğunu yüksek hızın neden olduğu trafik kazaları açıkca ortaya koyuyor. Oysa iyi sürücüler otomobilin belli durumlarda nasıl tepki gösterdiğini bilir ve araca hakim olmayı öğrenir. Bu trafikte güvenliğin temel ilkesidir. Aracınızın virajda, ıslak ya da kuru zeminde nasıl tepki vereceğinizi bilirseniz, hayata tutunursunuz. İyi araç kullanıyorum, ben iyi sürücüyüm demek için şunlara dikkat edin.

Kuru zeminde
'S' şeklinde bir viraja hızlı girdiğinizde, ön takım virajın içine doğru kırılmıştır, araç dışa savrulur. Bu durumda sert bir fren ön tekerlekleri kilitler ve araç yoluna düz devam ederek olası bir engele çarpar. Çözüm: Arka tarafın kaymaması için ayağı gaz pedalından kademeli olarak çekmektir. Böylece araç tekrar normal yörüngesine devam eder. Araçyumuşak bir şekilde neredeyse aynı hızda çıkar. Bir önceki yavaşlama aşamasında olduğu gibi, hızlanma da kademeli olmalı, sert direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır. Aksi taktirde aracın dengesi bozulabilir.

Islak zeminde
Karşınıza bir engel çıkıyor, ama bu sefer yol çok kaygan. Genellikle sert yapılan bir fren, dört tekerleği de kilitler. Bu durumda ne yapmalı? Tekerleklerin yolu yeniden kavramaları için ayağınızı frenden çekin ve yeniden kilitlenmeleri için frene bu sefer yavaşca basın. Önemli nokta: Durumu düzeltmek için tekerlekleri hafifçe engele doğru kırın. Aynı manevra, karlı zeminde çok daha yavaş bir şekilde yapılmalıdır. Arka tekerlekler kiletleniyor ve araç içe savruluyor. Buradan aracın önden çekişli (daha yaygın) veya arkadan itişli olmasına göre iki çözüm vardır. Önden çekişli araçlarda: Aracın kıç atmasını engellemek için direksiyonu ters yöne kırmak ve aniden hızlanmak gerekir. Arkadan itişlilerde: Ön takımın yolu yeniden kavraması için ayağınızı fren pedalından yavaşça çekin ve aracınızı direksiyondan ziyade gaz pedalıyla yönlendirerek direksiyonu hızla ters yöne kırın.