kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

CHP'den imaj atağı

Bir süre önce Ankara'ya gelen Alman Sosyal Demokrat Parti temsilcilerinin CHP yetkilileri ile görüşmemesi bir hayli dikkat çekti. Oysa aynı ekip, AK Parti ile sivil toplum örgütleriyle görüşmüş ama CHP'den görüşme bile talep etmemişti.
Acaba neden?
Bunun sorumlusu elbette Alman Sosyal Demokratlar değil. Büyük olasılıkla bu ilişki kopukluğunda CHP Genel Merkezi'nin son yıllarda izlediği "AB karşıtı ulusalcı" yaklaşımlarının büyük etkisi var.
Bu etki öyle bir imaj yaratmış ki, sadece dışarıda değil içeride de CHP özgürlüklerden çok "yasakçı" bir parti olarak biliniyor. Bu da ister istemez CHP'nin tarihi ile ciddi bir çelişki yaratıyor. Çünkü CHP Türkiye'nin batıya yolculuğunu başlatan bir parti...
Geçen gün Haluk Şahin hoca şöyle yazıyordu:
"Batılılaşmanın ve modernleşmenin geleneksel lokomotifi CHP kendisini dünyaya kapamış. Kendi başlattığı AB projesine bile Türkiye'yi yutmak için hazırlanan bir komplo olarak bakıyor."
CHP bu noktaya gelirken, daha önce AB karşıtı siyasi çizgiden gelen AK Parti tam tersi demokrasi ve çok seslilik için AB'yi savunuyor.
Belki de Türkiye'de siyasetin derin sıkışma yaşamasının asıl nedeni de bu...
Peki, bunun normalleşme olasılığı yok mu?
Siyasette taşların yerine oturması için bir şeylerin değişmesini CHP tabanı da istiyor.
Bunun ipuçlarını da hem CHP Genel Merkezi'nin yeni siyasi yaklaşımlarında, hem de İstanbul il üzerinden yürütülen açılımlarda görmek mümkün.
Özellikle İstanbul İl Başkanlığı'nın son birkaç ayda yabancı basın ve misyon temsilcilerine yönelik çalışmaları bu açıdan çok dikkat çekici.
İlk adımı da CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, çoğuİstanbul'da görev yapan 22 yabancı gazeteciyi kahvaltıya davet ederek attı. Uzun süredir CHP ile ilişkileri zayıf olan yabancı gazeteciler bu davete hem şaşırmış hem de büyük ilgi göstermişti.
İl başkanlığının girişimiyle inanılmaz bir değişim yaşandı. Son birkaç ayda başta CNN İnternational televizyonu olmak üzere onlarca yazılı ve görsel medya CHP'yle ilgili haberlere, röportajlara yer verdi.
Yabancı misyon temsilcileri CHP il başkanlığıyla daha sık görüşmeye başladı.
Bu yeni ilişkinin son örneği ise İstanbul İl Başkanlığı'nın çıkardığı İngilizce "CHP İstanbul News" adlı basın bülteni oldu...
Gördüğüm kadarıyla bu çabalar, Türkiye'nin batılılaşma serüvenini başlatan CHP'nin, kısır döngüden kurtulmasına katkı sağlıyor. İmajın tamamen yenilenmesi içinse, çok daha uzun bir yol kat etmek gerekiyor.