kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye'ye verilen söz tutulmalı"

Yeni Haber
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye tepki göstererek Türkiye'ye verilen sözlerin tutulması gerektiğini söyledi. Barroso, "Türkiye'nin hiçbir zaman üye olamayacağını söylemek Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin en doğal hakkıdır. Ancak AB, üyelik sürecinde inandırıcılığını devam ettirmek zorundadır" dedi.

Jose Manuel Barroso, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatta Sarkozy'nin Türkiye ile müzakereleri kesme isteğinin AB'nin inandırıcılığına zarar verdiğini söyledi. ABHaber'e göre, Barroso, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye meselesini yeniden gündeme getireceğini ilan etti. Bu durum, endişe duymanıza neden oluyor mu?" sorusunu yanıtlarken AB'nin Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını kararlaştırırlığını anımsatarak "Üye ülkelerden birisinde yeni bir hükümet seçildiğinde almış olduğumuz kararları sorgulamaya başladığımızda dünyanın karşısındaki durumumuz ne olur?" dedi.

AB'nin, Türkiye'yi üye yapacağımızı söylemediğini, müzakerelerin ucu açık olduğunu belirten Barroso, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin hiçbir zaman üye olamayacağını söylemek Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin en doğal hakkıdır. Ancak AB, üyelik sürecinde inandırıcılığını devam ettirmek zorundadır. Amerika, Çin ya da Rusya ile bir anlaşma sağladığımızda bize 'anlaşma, hükümet değişikliği olduğunda da geçerliliğini koruyacak mı' diye sorulduğunda ne yapacağız? Bu durumda herkese verilen sözü tutması, müzakere sürecini devam ettirmesi ve bunun sonucunda karar vermesini tavsiye ediyorum."

(ANKA)