kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Hayata Dönüş'e zamanaşımı

AA
Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 hükümlünün öldüğü olaylarla ilgili 1460 kamu görevlisinin yargılandığı dava, zamanaşımı süresi dolduğu için düşürüldü..
Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan müdahale ve operasyon ile 12 hükümlü ve tutuklunun öldüğü "Hayata Dönüş Operasyonu'' ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 1460 kamu görevlisinin yargılandığı dava, zamanaşımı nedeniyle düştü. "Tutuklulara kötü muamele yaptıkları'' ve görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla görülen Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Hakim Ali Belen, dava konusu suçlamaya ilişkin zamanaşımı süresinin dolduğunu tutanağa yazdırdı. Ardından sözü alan müdahil Hasan Demir'in avukatı Ömer Kavili, olay meydana geldiğinde 180 gündür "ölüm orucu'' eyleminde bulunan müvekkilinin, hareket etme ya da görevlilere karşı koyma olanağının bulunmadığını ifade etti. Duruşmanın başında hâkimin "davanın zamanaşımı süresinin dolduğunu'' söylemesi üzerine kararını önceden açıklamak niteliğinde olduğunu belirten Kavili ve müdahiller Şadi Naci Özpolat, Ercan Kartal'ın avukatı Taylan Tanay ile diğer müdahil avukatları da duruşma salonundan çıktı.

DAVA AİHM'YE GİDECEK
Esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, suç tarihinin 19 Aralık 2000 olduğunu, eski TCK'nın 102. ve 104. maddelerinde gösterilen zamanaşımı süresinin dolduğunu belirtti. Hâkim Belen, zamanaşımı süresinin 19 Haziran 2008 tarihinde dolduğunu belirterek, davanın düşürülmesine karar verdi. Avukat Ömer Kavili, kararı temyiz edeceklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) de dava açacaklarını kaydetti.