kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşkencenin anatomisi

PERİHAN KORKMAZ
Biri Türk 6 doktor, ABD güçlerinin Guantanamo, Ebu Garib ve Bagram'da yaptığı işkenceleri raporlaştırdı. Yaşadıklarını anlatanlar arasında Guantanamo'da tutulan Türklerin de olduğu iddia ediliyor..
ABD'nin 11 Eylül sonrası açtığı "teröre karşı savaş" masum insanların ölmesine ve ABD kontrolündeki hapishanelerde işkence görmesine neden oldu. Pek çoğu asla yargılanmadı, aylarca gördüğü işkence sonrası "suçsuzsun" denilerek serbest bırakıldı. İşte bu insanların yaşadığı işkenceler ilk kez tıbbi bir rapor haline getirildi... "İnsan Hakları İçin Hekimler" (PHR) isimli kuruluş ABD güçlerinin elinde işkence gören 11 kişinin yaşadıklarını 130 sayfalık bir rapor halinde dünyaya sundu.

* İŞKENCE FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

SUÇSUZ DEYİP BIRAKTILAR
"ABD Personelinin Yaptığı İşkencenin Tıbbi Delili" isimli rapor, Guantanamo, Ebu Garib, Kandahar ve Bagram hapishanelerinde sorguya çekildikten sonra haklarında cezai işlem yapılmadan serbest bırakılan mahkûmlarla bireysel görüşme ve tanı koyma testleri sonucu hazırlandı. Görüşmeleri yapan 6 kişilik uzman ekibin içinde Türk doktor Önder Özkalıpçı da yer aldı. Gerçek isimleri açıklanmayan mahkûmlara takma ad verildi. 11 mahkûmdan dördü 2001-2003 arasında Afganistan'da tutuklandı daha sonra Guantanamo'ya gönderildi. Yedisi 2003 yılında Irak'ta tutuklandı. ABD Savunma Bakanlığı'nın göz yumduğu işkencelere maruz kalan mahkûmlardan üçü tecavüze de uğradı. İşte işkence raporundan çarpıcı noktalar:

SOPAYLA TECAVÜZ
Kemal:
2003'te tutuklandı. Ebu Garib Hapishanesi'ne getirildi. Soğuk bir odada çıplak olarak 3 hafta tutuldu. Aile üyelerine "tecavüz" edildiği söylendi. Haftalarca işkence gördü.
Emir: Irak'ta 2003'te tutuklandı. Bir ay sonra geçirildiği Ebu Garib'de dini ve cinsel aşağılanma gördü, başına çuval geçirildi, uyuması engellendi, saatlerce çıplak halde ayakta tutuldu. Konulduğu pis kokulu odada dışkı kokan yere çıplak halde yüz üstü uzanmaya zorlandı. Sopayla tecavüz edildi.
Yusuf: Afganistan'da tutuklandı. Cinsel tacizde bulunuldu. Üzerine köpekler salındı. Vücuduna elektrik verildi. Porno fotoğraflara bakmaya zorlandı. Askerler gözü önünde Kuran'ı yırtıp tuvalete attı. Odasına giren çıplak bir kadın üzerine "adet kanı" sürdü.
Haberin fotoğrafları