kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Devlet sporcusu" ünvanı yolda

AA
Yeni Haber
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Tuzla tersanelerinde üzücü olayların yaşanmaması için kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirler olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ilgili bakanlara daha açık direktif vermek suretiyle varılan mutabakat çerçevesinde konunun sıkı bir şekilde takip edilmesi ve yapılacak işlemlerin aksatılmadan yürütülmesi konusunda talimat verdiğin söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bugün yaşanan Gaziantep'te yaşanan tren kazasında ve Topçu Alay Komutanlığı'nda askeri araç çıkarken meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Mehmetçiğe Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diledi.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çarşamba akşamı Almanya ile yarı final karşılaşması oynayacak olan Türk milli takımına Bakanlar Kurulu olarak başarılar dilediklerini söyleyen Çiçek, başarılı sporculara ''sporcu şeref aylığı bağlanması ve devlet sporcusu'' unvanı verilmesiyle ilgili kanun tasarısının maç öncesi yasalaşmasını istediklerini dile getirdi. Çiçek, dereceye girmiş ve Türk bayrağını şerefle dalgalandırmış sporculara bu unvanın verilmesi ve şeref aylığı bağlanmasıyla ilgili yasa tasarısının yarın TBMM'de görüşüleceğini bildirdi.

Bakanlar Kurulunda ayrıca Rekabetin Korunması Hakkında Kanun tasarısının da ele alındığını belirten Çiçek, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un aradan geçen süre içinde ortaya çıkan ihtiyaçları dikkate alarak, Rekabet Kurulunun yeniden yapılandırılması ve ihtiyaçların günün şartlarına göre yeniden yapılmasıyla ilgili kanun tasarını imzaya açtıklarını kaydetti.

FASIL SAYISI 8'E ÇIKTI

Toplantıda ayrıca Avrupa Birliği konusunun da ele alındığını belirten Çiçek, Slovenya'nın dönem başkanlığında iki fasıl daha açıldığını, böylece toplam fasıl sayısının 8'e çıktığını, bunların sayısını artırmanın da mümkün olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, şu an bu müzakere sürecine bir çok fasılda hazır olduğunu ifade eden Çiçek, ancak sürecin ağır işlemesi ve başka sebeplerden dolayı fasıl sayısını artırma imkanı bulunmadığını belirtti. Çiçek, eylül ayında hem bu 8 faslın kapanış kriterleriyle ilgili hem de Türkiye'nin AB konusunda kararlılığını ifade etmek üzere Brüksel'de yapılacak toplantılarla ilgili Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın bilgi verdiğini de kaydetti.

Tuzla tersaneleriyle ilgili geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında ilgili bakanlar ve tarafların bir araya gelmesiyle toplantı yapıldığını anımsatan Çiçek, bu toplantı konusunda Bakanlar Kuruluna bilgi sunulduğunu söyledi. Üzücü olayların bir daha yaşanmaması için kısa orta ve uzun vadede alınacak tedbirler olduğunu, yapılan toplantıda bunların konuşulduğunu ifade eden Çiçek, toplantı sonucunda ortaya çıkan konunun bugün Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildiğini bildirdi. Çiçek, ''Bugün sayın Başbakan, ilgili bakanlara daha açık direktif vermek suretiyle varılan mutabakat çerçevesinde konunun sıkı bir şekilde takip edilmesi ve yapılacak işlemlerin aksatılmadan yürütülmesi konusunda talimat vermiştir. Bu konu enine boyuna Bakanlar Kurulunda değerlendirilmiştir'' diye konuştu.

Çiçek, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) kapatılmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Başbakanlıkta yapılan ekonomi toplantısında DPT'nin kapatılmasına yönelik mesajlar verildiği''ne ilişkin haberlerin hatırlatılması ve ''Bu konuda bir hazırlığınız var mı?'' sorusu üzerine Çiçek, DPT'nin önemli bir devlet kurumu olduğunu söyledi. DPT'nin Türkiye'nin özellikle 1960'dan sonra planlı kalkınma döneminde yaptığı çok önemli hizmetler olduğunu, ancak aradan geçen süre içerisinde planlama ve kalkınma anlayışında meydana gelen değişikliğe paralel olarak da DPT'nin kendini yenilediğini ifade eden Çiçek, kurumun bugün de önemli hizmetler verdiğini söyledi.

Zaman zaman DPT'den şikayetler olduğunu, bunun doğal karşılanması gerektiğini kaydeden Çiçek, ''Bunu bakan olarak ben de yaparım, başka arkadaşımız da yapar. Ama her şikayet ettiğimiz kurum ortadan kalkacak olsa Türkiye'de kurum kalmaz'' dedi.

Yatırımcı bakanların daha çok yatırım yapmak, daha çok temel atmak istediklerini ifade eden Çiçek, ama buna karşılık devletin de bu türlü faaliyetleri yürütürken belli öncelikleri ve dengeleri korumak zorunda olduğunu vurguladı. ''Planlamanın görevinin, bu işler yapılırken ipin ucunun kaçmasını önlemek'' olduğunu ifade eden Çiçek, zaman zaman kuruluşlardan şikayetin gelmiş olmasının, ''kalkacak, kalkmayacak'' tarzındaki tartışmaları gündeme getirmesinin doğru olmadığını belirtti.

Çiçek, ''Yani bizim gündemimizde bu hiç olmadı'' diye konuştu.

Çiçek, Tuzla tersanelerinde ilk etapta alınacak önlemlere ilişkin soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında sektör temsilcilerinin katılımıyla geçen hafta gerçekleştirilen toplantıyı hatırlattı. Bir taraftan hükümete hükümete diğer taraftan öbür kesimlere düşen görevler olduğunu belirten Çiçek, bunların bir kısmının zaten kanunla belirlenmiş görevler olduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Tuzla'da önemli denetimler yaptığını belirten Çiçek, bundan sonra da bu denetimlere daha fazla önem verileceğini bildirdi. Çiçek, teftiş sisteminde alanı daha iyi bilen müfettişlerin önemini de vurgulayarak, müfettişlerin ihtisaslaşması konusuna önem verileceğini söyledi.

Bu sektörde çalışanların sayısındaki artışa dikkate çeken Çiçek, bu kişilerin eğitim yetersizliğinin en kısa sürede giderilmesine çalışacağını da bildirdi. Çiçek, buna ilişkin yasa düzenlemenin ''İstihdam Paketi'' içinde olduğunu da hatırlattı.

Çiçek, 6 adet Gemi Yapım Meslek Lisesinin de açılacağını belirterek, bunun kalifiye eleman yetişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile denizcilik Müsteşarlığı'nın yapabileceği hizmetler olduğunu belirten Çiçek, bunların hepsinin sıralandığını kaydetti. Çiçek, ''İşin sahibi olan işverenlerin de sendikalarımızın da yapabilecekleri işler var. Kısa, orta, uzun vadede işler var. Bunların hepsinin bir an evvel devreye sokulması gerekir. Yapılanlar var, bundan sonra daha süratle yapılacaklar var'' diye konuştu.

DEVLET SPORCULARI

Çiçek, devlet sporcularıyla ilgili belirlenmiş bir liste olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti: ''Liste olarak değil, neticeye göre. İnşallah çarşamba günü biz iyi bir netice alacağız. Bu türlü turnuvalarda ilk üçe giren sporculara veya takımlara, şimdi Milli Takım olduğuna göre dolayısıyla kim o neticeyi yakalarsa... Biz orada sıfatlarını kriterlerini koyuyoruz, isimlerini koymuyoruz. O kriterleri gerçekleştirmiş olanların hepsi bu unvana hakkıyla sahip olabileceklerdir.''

KAPATMA DAVASI

AK Parti hakkındaki kapatma davasında sözlü savunmayı kimin yapacağının sorulması üzerine Çiçek, bu konunun Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulmadığını söyledi.

''O, partinin işi'' diyen Çiçek, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının da bugün yapılacağını belirtti. Çiçek, ''Bu çalışmayı bir ekip olarak yapıyoruz zaten. Bir tek kişinin yaptığı bir iş değil. Parti içinden parti dışından bir çok arkadaşla bir araya gelerek bunlar hazırlanmıştır. Dolayısıyla bundan sonrasında da yine aynı şekilde sürdürülecek bir konudur'' diye konuştu.