kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Baskın Oran

'Asker artık son oyununu oynuyor'

DIŞ HABERLER
New York Times gazetesi, "Kapatma davası siyaseti felç etti" diye yazdı. Gazeteye konuşan Baskın Oran ise, "Askerlerin tutunabileceği son çizgi Anayasa Mahkemesi" dedi..
New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise imzalı haberinde Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi ve AKP hakkındaki kapatma davasının marttan bu yana ülkedeki siyaseti felce uğrattığını öne sürdü. Gazete, "Türkiye'de iktidardaki parti, onu kapatabilecek ve çok sayıda üyesine siyaset yasağı getirebilecek bir yüksek mahkeme kararı için hazırlanırken parti yetkilileri, o kadar sorun yaratmak için neler yaptıklarından söz etmekten hoşlanıyorlar" diye yazdı. Bu çerçevede AKP'li Sadullah Ergin'in "Dikkat, bir günahkârla konuşuyorsunuz" sözlerine yer veren gazete, Ergin'in iddianamenin "hukuki değil, siyasi" olduğu değerlendirmesiyle liberallerin de mutabık olduğunu yazdı. Gazete, Baskın Oran'ın, ordu ile ilgili olarak "Son oyunu oynuyorlar. Asker artık darbe yapamıyor. Tutunabilecekleri son çizgi Anayasa Mahkemesi'dir" görüşünü de aktardı.

'KENDİ ELİTİNİ YARATIYOR'
NYT, Türkiye'de bugün yaşanan "mücadele" nin 1920'li yıllarda Atatürk'ün reformları ile başlayan bir sürecin son aşaması olduğunu öne sürerek Batı'ya bakan Atatürk'ün "Doğu ile tüm bağları koparttığı"nı iddia etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın da "Türk toplumu traumatize oldu. Bir gecede giysilerini, dillerini değiştirmeleri istendi" derken giysi konusunun traumatize (travma) olmayan toplumların umurunda olmadığını söyledi. Türkiye'de "elit ile halk" arasında bir "sınıf" ayrılığının bulunduğu iddiasına da yer verilirken; AKP'nin kitleleri temsil ettiğini belirten gazete, "Sınıf ayrılığı devam ediyor ve laik kadınların yaşam tarzlarının, dindar bir toplumda kısıtlanacağı yolundaki derin korkularına katkıda bulunuyor" yorumunu yaptı. Gazete, buna karşın liberallere dayanarak Erdoğan'ın "Türkiye'nin mevcut elitin yerine kendi elitini yerleştirmekte olması" nın da kaygı yarattığını iddia etti.