kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Goebbels ve Konfüçyüs

Köşe yazarlarının bilgi hatalarını önemlerine binaen bu köşeye alıyorum.
Yine öyle olacak.
Hamburglu okurumuz Turgay Yagan, SABAH yazarı Engin Ardıç'a birkaç kez mail atmayı denemiş, "ulaştıramadım" diyor.
"Sayın Ardıç'ın" diye yazmış, "bilgi birikimine bir itirazım yok, Almanca'dan beni şaşırtacak kadar iyi çeviriler yapıyor."
"Ancak" diye ekleyerek itirazını sunuyor Yagan.
"Geçenlerde, Nazi selamı olan 'Sieg Heil'ı 'Zafere Selam' olarak çevirmişti. Oysa 'Sieg Heil', 'Zafer Kutsaldır' anlamına gelir. Hitler propaganda sistemini genelde Romalılardan almıştır. Zaferin kutsallığını tekrar ettirerek halkın beynini yıkamıştır. Düzeltilmesi 2. Dünya Savaşı'nın tarihini bilenleri özellikle sevindirecektir, çünkü bu bir detay değildir, savaşın özünü anlatır. Nasıl ki Ahmet Çakar'ın 'Gestapo Kalli' hatası bir detay değildi ise..."
Nazi selamının 1932-33'lerde kullanıma girdiği biliniyor. Pankartlar 1933'te yaygınlık kazanmış. Selamı, Joseph Goebbels'in bir toplantıda kullandığı ve hemen benimsendiği söyleniyor, ama Hitler'in eski "yoldaşlarından" olan Ernst Hanfstaengl de uzun süre bu deyişin kendisine ait olduğunu iddia etmiş.
Ardıç'ınki bilgi hatası sayılmaz. Kendine has üslubu içinde şöyle yazmış, 19 Mayıs tarihli yazısında: "İtalyan gençleri bir de "eia, eia, eia" diye bağırırlardı, Latince "yaşasın" gibilerden bir laftır. Alman çocuklarını da "Sieg heil" diye bağırtıyorlardı, "zafere selam" gibilerden bir laf."
İzmirli okurumuz Sabri Ayçiçek ise Hıncal Uluç'un 18 Haziran tarihli köşesinde, "Sevdiğim Laflar" bölümünde yer alan bir özdeyişin kaynağını sorgulamakta.
Uluç'un bir okurunun Konfüçyüs'e atfen sunduğu özdeyiş şöyle: "Seveceğin bir iş seçersen yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın.."
Ayçiçek diyor ki:
"..bu söz eski Likya uygarlığının Fethiye yakınındaki Xanthos kentinde bulunan 'eski bir tapınak yazıtı' adlı belgede geçmekte olup, M.Ö. 900 yıllarına aittir. Yani Konfüçyüs'ten neredeyse 400 yıl öncedir bu söz."