kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AK Partili Fırat'a tepki yağıyor

Yeni Haber
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın New York Times'ta yer alan "Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı" şeklindeki sözlerine kendi partisi de tepki gösterdi.

Fırat'a AKP içinden ilk tepki Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem'den geldi. Erdem, Fırat'ın sözlerini "sarfedilmemesi gereken gerici laflar" olarak değerlendirdi. Erdem, "Türkiye, Cumhuriyet döneminde devrimlerini yaptı ve şimdi normal yolunda ilerliyor, ilerlemesi lazım. Artık geriye dönüp de 'şöyle oldu böyle oldu' demenin bir faydası da yok. Onun için ileriye bakmamız lazım" dedi.

Türkiye'nin gergin bir dönemden geçtiğine de işaret eden Erdem, "Böyle bir dönemde daha fazla gerginliğe meydan vermemek gerektiği kanaatindeyim. Dengir Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin ikinci adamı. Bu bakımdan söyledikleri önemli ama hangi anlamda söyledi, niçin söyledi bilmiyorum" diye konuştu.

CHP'Lİ ÖYMEN'DEN AKP'Lİ FIRAT'A YANIT: "ASIL TRAVMAYI AKP YAŞATIYOR"


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, Atatürk devrimleriyle ilgili olarak "Türk toplumuna travma yaşatıldı" sözlerine tepki gösterdi.

CHP'li Öymen, Fırat'ın, "Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı" şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Bu söylemle, Türkiye'de nasıl bir zihniyetin iktidarda olduğunun görüldüğünü belirten Öymen, şunları söyledi:

"Atatürk devrimleri Türk Milleti'ne çağ atlatan, otoriter din devleti yerine laik bir Cumhuriyetin kurulmasına yol açan devrimlerdir. Türk Milleti Atatürk devrimlerini vazgeçilmez bir yaşam biçimi olarak benimsemiştir. Atatürk dönemini bir baskı dönemi gibi nitelendirmek son derece yanlış ve haksızdır. Atatürk devrimleri halkın üzerindeki baskıyı kaldıran, halkı özgürleştiren milli iradeyi egemen kılan bir yönetimin başlangıcı olmuştur. Aslında Türk toplumuna travma yaşatan, Türkiye'nin çağdaşlaşmasının önünde büyük bir engel teşkil eden AKP iktidarıdır." (ANKA)

YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN'DEN AKP'Lİ FIRAT'A: " NANKÖRLÜK YARATAN SÖZLER"

Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden, Atatürk devrimlerinin Türk toplumunda travma etkisi yarattığını öne süren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'a sert çıktı. Özden, "Yaşamlarını ve varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır" dedi.

Özden, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, Atatürk devrimlerini kastederek, "Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı" şeklindeki sözlerini ANKA'ya değerlendirdi. Özden şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş ve kuruluş süreçlerini yurttaşlık bilincine yerleştiremeyenlerin safsataları değişik ortamlarda ve zamanlarda bilgisizlik ve nankörlük yansıtan sözlerle açığa çıkmaktadır. Atatürk devrimlerinin kul köle olan insanı, devletin sahipliği, yurttaşlığa Arap milliyetçiliğinin kaynağı olan ümmeti ulusal taşıyan yüceliğine yaraşır olmayanlar dangur dungur konuşarak toplumsal barışı ve ulusal dayanışmayı tehlikeye sokmaktadır. Ayrılıkçı ve bölücülerin değişik kılık ve biçimde siyaset sahnesinde yer almaları düşündürücü ve üzücüdür. Yaşamlarını varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır."

(ANKA)