kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dayım Nihat Erim siyasette gündeme geldiği dönemde öldürüldü

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Nihat Erim de dayınızmış. 70'li yıllarda ve darbe sonrası başbakanlık yaptı. Sonra da öldürüldü. Üzerinden 28 yıl geçmesine karşın cinayet tam olarak çözülmedi...
1970'li yıllarda Almanya'daydım, olaylara dışardan içeriye şeklinde bakıyordum. Tüm dünyada çalkantılar yaşanıyordu. Nihat Erim hem bir asker gölgesi hem de memlekette karışıklıkların olduğu dönemde başbakanlık yaptı. Zor günler geçirdi. Normal koşullarda "evet" demeyeceği kararlara da imza atmak zorunda kaldı. Başka bir dönemde başbakan olsaydı bambaşka bir başbakanlık yapardı. Zaten tam rahatlıyoruz, birden gerilim ortaya çıkıyor. Türkiye'de hep bunu yaşıyoruz. İktidara, muhalefete de her zaman görev düşüyor. Germemeliler, birbirimizi kabullenerek, anlayış göstererek yaşamalıyız. Nihat Erim de böyle bir dönemin kurbanı oldu. Ölümü de acı oldu çünkü resmen katledildi.

* Cinayeti bir sol örgüt üstlendi ama derin devlet iddiaları da var...
Çok soru işareti var. Görevinin üzerinden yıllar geçmişti ve köşesinde oturuyordu, neden öldürüldü? Cinayet tam olarak açığa çıkarılmadı. Ama ismi yeniden siyasette gündeme geliyordu. Tam o sırada öldürüldü. Mesela o gün güvenliği sağlayan koruma yoktu. Maltepe o zaman kapalı bir yer olmasına rağmen öldürüldü. Katiller de çok kolay kaçtı. Bu nedenle gündemdeki sertlikler, gerginlikler beni korkutuyor. Hem muhalefet hem iktidardan gerginlik yaratıcı açıklamalar duyduğum zaman tüylerim diken diken oluyor.