kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sıcak hava erken doğumu tetikliyor

Yeni Haber
Yaşanan su kaybının rahmin kasılmasını artırdığı ve erken doğumu tetiklediğini belirten uzmanlar, özellikle doğumun yaklaştığı süreçte hamilelerin sıvı tüketimi konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor.

Anne adaylarının, yaz aylarında sıcak havadan kaynaklanan su kaybı konusunda dikkatli davranmaları gerektiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Seyhan, terleme yoluyla vücuttan atılan sıvının yeterince karşılanmaması durumunda erken doğum riskinin arttığını söyledi. Dr. Seyhan, havaların ısınmasıyla vücudun ter atma refleksinin arttığını ve bunun da özellikle anne adayları açısından sakınca oluşturabileceğini belirtti. Yaz aylarında 32 haftadan önce doğum vakalarında artış gözlendiğine dikkat çeken Seyhan; "Terleme yoluyla aşırı su kaybı yaşayananne adaylarında, sıvı eksikliği karşılanmayınca erken doğum riski artıyor. Sıcaklık artışı ve değişiminin ayrıca kadın için stres kaynağı olduğunu ve bunun da su kaybını artırabileceğini unutmamız lazım. Özellikle doğumun yaklaştığı süreçte sıvı tüketimi konusunda duyarlı olunması gerekiyor" dedi.

Terlemeye neden olacak hareketlerden kaçınılmasını isteyen Op. Dr. Eyşa Seyhan, özellikle öğle saatlerinde, yani güneş ışınlarının dik düştüğü dönemlerde dışarı çıkılmaması konusunda duyarlı davranılması konusunda hamileleri uyardı. Yaşanan su kaybının rahmin kasılmasını artırdığını ve erken doğumu tetiklediğini vurgulayan Seyhan, anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: "Anne adayları, özellikle son dönemlerde kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak gitmeliler ve bebeğin gelişiminin nasıl olduğunu kontrol altında tutmalılar. İlk 7 ayda 30 günde bir olan bu sayı, 8'inci ayda 15 günde bir, 9'uncu ayda ise 7 günde bire düşürülmelidir. Sağlıklı bir doğum için kontrollerini düzenli yaptıran kadınlar, yaz aylarında ne kadar su kaybettiklerini ve vücudun ihtiyacının karşılanması için neler yapması gerektiğini öğrenerek, önlemlerini almalıdır."

CİHAN