kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Saçkıran kendiliğinden geçer yoğurt sürüldüğü için değil!

Eşim 29 yaşında ve yaklaşık 16 yıldır devam eden bir saç problemi var. Saçlarında yer yer dökülmeler oluyor. Kendini duygusal ve ruhsal olarak iyi hissettiği dönemlerde ise, dökülen saçları yeniden çıkmaya başlıyor. Sizce bu durumun sebebi nedir? Herhangi bir tedavisi var mıdır? Orhan Y./İstanbul

Eşinizin saçkıran hastalığı uzun zamana dayanmakla birlikte, hastaların ancak küçük bir kısmında süre bu kadar uzamakta ve yaklaşık yüzde 10'unda dökülen saçlar ya da tüyler yeniden çıkmaktadır. Genellikle 6 ay ila bir sene içerisinde hastalık kendiliğinden ortadan kalkar ve kişi tamamen sağlığına kavuşur. Saçkıran otoimmun bir hastalıktır. Vücudun savunma sistemi saç köklerine karşı bir reaksiyon geliştirir ve sağlıklı saç çıkmasına engel olur. Çoğu otoimmun hastalık gibi, sebep kesin olarak bilinmez. Üzerinde durduğunuz üzüntü ve stresin doğrudan bir etkisinin olmadığı ama eğilimi olan kişilerde hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Vücudun neresinde ve ne büyüklükte olduğuna göre değişik adlar almakla birlikte, aslında patoloji hepsinde aynıdır.

* Ailesinde saçkıran olanlar

* Ergenlikten önce veya bir yıldan fazla zamandır, bu tür bir şikayeti bulunanlar

* Başka bir otoimmun hastalıktan yakınanlar

* Alerjik yapıdakiler

* Saç dökülmesi aşırı olanlar

* El ve ayak tırnaklarında bozuklukları bulunanlar saçların tekrar çıkması konusunda daha şansızdırlar. Bunlarda kalıcı kellik ihtimali diğerlerine göre artmıştır.

Alopesi Areata kesinlikle yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir fakat ortaya çıkan kellik estetik ve psikolojik sorunlar doğurabilmektedir. En büyük sorun ise; kendine güven eksikliğidir.

BEKLENEBİLİR!
Tedavide, bekleme yolu seçilebilir. Uzayan vakalarda ya da hasta istediğinde, hasarlı bölgeye kortizon enjeksiyonları yapılabilmekte, ilaçlar krem olarak ya da ağızdan kullanılabilmekte, damar genişletici ve bağışıklık sistemini bastırıcı ilaçlar alınabilmektedir. Ayrıca sarmısaktan petrokimya ürünlerine birçok ev yapımı ilacın da etkili olduğu öne sürülmektedir. Fakat yüzde 90 kendi başına iyileşen bir hastalık için "Yoğurt sürdüm, iyileşti" demek, saflıktan başka bir şey değildir.