kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Malezya'yı yanlış resimle tanıyorlar

-Basından tanıdığımız Malezya fotoğrafı yanlış mı yoksa bu ülkenin ikinci bir yüzü daha var mı?
- Türkiye'ye Malezya'yı yanlış resimle tanıttıklarına inanıyorum. Birçok konuda benziyoruz oysa. Gelip, görüp ondan sonra karar vermeleri gerekirdi; biraz önyargılarla hareket edildi. Bizim bölgemiz Klantan mesela; özel bir statüsü var. Geleneklerine, dinine bağlıdır ama aynı zamanda eğitime, modern dünyaya da çok açıktır. Kral, Müslümanların başıdır ama aynı zamanda da diğer dinlere mensup insanların da inançlarını istedikleri gibi yaşamalarını sağlamakla görevlidir. En büyük Buda heykeli bizde mesela. Biz demokrasiyi destekliyoruz.

- Geçen yıl başa geçen Kral Mizan Zeynel Abidin'in, eşi Nur Zahire türbanlı olduğu için Türkiye'de olduğu gibi tartışma çıktı. Ne düşünüyorsunuz?
- Onun kendi bireysel seçimidir, kimse müdahale etmemeli diye düşünüyorum. Malezya'da hiçbir kanun yoktur başörtüsü örtmek için de, çıkartmak için de! Kimse karışamaz. Ne zorla örtebilirler, ne de zorla çıkartabilirler başörtüsünü.

- Ama ülkenin bağımsızlık törenlerine kraliçe türbanlı katılınca Danıştay Başkanı "Laik yasaları kaldırmalı, yerlerini İslam yasalarıyla doldurmalıyız," demiş. Böyle bir laiklik tartışması var mı sonuç olarak ülkede?
- Kılık kıyafete müdahale olmaz bizde.

- Kanunda olmayabilir ama ülkede bir tartışma yok mu bununla ilgili?
- Bizim ajandamızda önemli bir konu da değil. Şu anda en önemli şey ekonomi, petrol fiyatları ve kalkınma.