kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maganda terörünün nedeni: Ezilmişlik duygusu

Yeni Haber
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, milli maç ertesinde yaşanan maganda terörünün Türk toplumunun bastırılmış duygularından kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Verimli, toplumun çocukluk çağından itibaren sevinç duygularının bastırıldığını ve "ezilmişlik" duygusunun hakim olduğunu belirtti ve "Sevinme duyguları bastırılmış, çocukluktan itibaren sevinmeyi hafiflikle suçlayan bir kalıpla büyümüş insanlarımız bu şekilde davranışlar sergiliyorlar" dedi.

Verimli, milli maç ertesinde çok kişinin yaralanmasına neden olan "maganda terörü"nü değerlendirdi. Prof. Dr. Verimli, çocukluk çağından itibaren toplumdakilere özellikle aile içinde, sevinmesinin öğretilemediğini belirterek, "Özellikle kırsal bölgede birazcık sevinen biri olduğunda "Terbiyesizlik yapma, otur yerine' diyoruz. Yani sevinmek hafif bir davranış olarak algılanıyor. Ve insanlarımızın bu duygusu bastırılıyor. Böylece sevinme duyguları bastırılmış, çocukluktan itibaren sevinmeyi hafiflikle suçlayan bir kalıpla büyümüş insanlarımız bu şekilde davranışlar sergiliyorlar" dedi.

EZİLMİŞLİK DUYGUSU

Prof. Dr. Verimli, bu davranışların bir başka nedeninin ise, topluma hakim olan "ezilmişlik" duygusundan da kaynaklandığını öne sürdü. Osmanlıdan bugüne değin toplum olarak sürekli bir itiş kakışın tarafı olunduğunu savunan Prof. Dr. Verimli, "Şimdi de Avrupa Birliği bizi alırdı almazdı tartışmasını yaşıyoruz. Oysa bir başka ülke bunu yaşamıyor. İnsanlarımızda bu nedenle bir ezilmişlik duygusu hakim" dedi. Prof. Dr. Verimli "ülke" kavramının ise aidiyet duygusunun en yoğun yaşandığı kavram olduğunu anımsatarak, "Milli maç gibi toplumu ilgilendiren konular ise, çocukluktan beri baskılanmış olan sevinç duygularını ya da toplumca üzerimizde olan "ezilmişlik" duygusunu kabul gören bir mekanizmaya, bir biçime sokuyor. Bu mekanizma da ise sevinmeyi bilmediğimiz için bunun dozunu kaçırıyoruz" diye konuştu.

ÜLKENİN SEVİNCİ BİRİLERİNİN ÖLÜMÜ HALİNE GELMESİN

Bu konuda günlerdir basın yayın organlarında da pek çok uyarının yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Verimli, "Konu üzerinde çokça durulduğu halde, mesajlar verildiği halde bir aldırmazlık, vurdumduymazlık ve aksini yapma gibi durumlar söz konusu" dedi. Prof. Dr. Verimli, önümüzde yeni maçlar olduğunu da söyleyerek "Bu sefer dikkat edelim. Ülkenin sevinci birilerinin ölümü haline gelmesin" diye konuştu.

(ANKA)