kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Seviye Belirleme Sınavı 6'ncı sınıflarla başladı

PERVİN KAPLAN
Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin bir parçası olan ilk Seviye Belirleme Sınavı'na dün 6. sınıf öğrencileri girdi. Bugün 7. sınıfların katılacağı sınavın sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak..
Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin (OGES) bir parçası olan İlk Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) dün 6. sınıf öğrencileri girdi. Bugün 7. sınıfların katılacağı sınavın sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği sınav 10'u yurtdışı olmak üzere 544 merkezde yapıldı. Sınava giren öğrenci sayısı 991 bin 573 oldu. 90 dakikalık sınavda ilköğretim 6. sınıf öğrencileri 19 Türkçe 16 matematik, 16 Fen ve Teknoloji, 16 sosyal bilgiler ve 13 yabancı dil sorusu olmak üzere toplam 80 soru yanıtladı. Sınavlar yılda bir kez yapılacak. Sınavlara girmeyen öğrencilere en düşük 100 puan verilecek. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, sınavı SABAH için şöyle değerlendirdi.

7. SINIFTAN SORU VAR TÜRKÇE: 19 sorunun yüzde 80'i anlam bilgisi, yüzde 20'si ise dilbilgisi kapsamında. Dilbilgisi soruları gündelik yaşamda kullanımları sorgulanarak düzenlenmiş. Konu dağılımı gayet uygun ve 6. sınıfı kapsar şekilde. 19 sorunun 11'inde şekil kullanılmış, bunların 3 tanesi grafik ve sorunun kökü olarak kullanılırken, 8 tanesi sorunun çözümüne yardım amacı taşıyor. Dersler arası bağlantılar sorgulanmış. Ancak B-kitapçığı 8. soruda matematik bağlantılı bir soru sorulmuş ancak soruda geçen "dairesel grafik" konusu 7. sınıf matematik konusu. B-kitapçığı 19 sorusu ise fen ve teknoloji bilgisi ile çözümlenebilir.

MATEMATİK: Sorular konulara tam olarak dağıtılmış. 6. sınıftaki tüm yapılandırmacı yaklaşım yenilikleri yansıtılmış. Sorularda kullanılan resimler ve senaryolar öğrencilerin soruları çözmesini kolaylaştırmakta ancak şekilleri anlama konusunda sağ beyin baskın olmayan çocukların zorlanabileceği sorular.

FEN VE TEKNOLOJİ: Toplam 8 ünitenin tamamı sorgulanmış ve yapılandırmacı yaklaşıma uygun soru tipleri. Soruların tamamında şekil kullanılmış. B- kitapçığı 12. sorusu diğer sorulara göre şekil anlatımı zayıf olmuş, bu soru zorlayabilir.

SOSYAL BİLGİLER: 16 sorunun 3 tanesi din kültürü sorusu. Konu dağılımı açısından çok önemli "elektronik yaşam" ünitesinden soru yok. Bütün konular sorgulanmamış.

YABANCI DİL: (İngilizce): 13 soru da müfredatın tamamını kapsar nitelikte. Soruların tamamında resimlerden faydalanılmış. 3 adet cümle tamamlama sorusu yer almış. Bu sorular İngilizce olarak sorulduğu için belirleyici olabilirler.
Haberin fotoğrafları