kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Alerjiler vücutta morluklar oluşmasına yol açabiliyor!

Dr. Ece Hattat
20.06.2008
Vücudumda bu aralar morluklar oluyor. Bir yerlere çarptığımı hatırlamıyorum. Durup dururken kolum, bacağım neden morarıyor? Özge L./Bursa

Çarpma ya da düşmeler nedeniyle oluşan morluklar genelde tehlikeli değildir ve çoğu kez kendiliğinden geçer. Ancak nasıl oluştuğunu dahi hatırlamadığınız morluklar sıklaştıysa, bunun ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini bilmelisiniz. Bazı durumlarda hafif bir darbeyle bile vücudunuz morarabilir. Yaş önemli bir nedendir. Yaşınız ilerledikçe, kan damarlarınızı destekleyen dokular zayıflar. Küçük bir çarpmayla bile kanınız damar dışına geçer.

İLAÇLAR YOL AÇAR
Sürekli kullandığınız bir ilaç da bu duruma neden olabilir. Aspirin veya Warfarin gibi kan inceltici ilaçlar, cildinizin daha kolay morarmasına neden olur. Kortizon türevi ilaçlar da, cildinizi incelterek morarmayı kolaylaştırır. Balık yağı, ginkgo gibi desteklerin de kan inceltici etkisi vardır. Cildinizdeki morarmalar altta yatan bir sağlık problemine de işaret edebilir. Bazı kan hastalıkları, pıhtılaşma problemleri, bağışıklık sorunları, karaciğer hastalıkları ya da alejiler de vücudunuzda morluk oluşturur.

TEK ÇARE BEKLEMEK!
Büyük ve ağrılı morluklarınız varsa ve çoğu zaman neden oluştuğunu hatırlamıyorsanız, bu morluklara burun, dişeti ya da mide-bağırsak sisteminizden gelen kanamalar eşlik ediyorsa ya da bu morluklar yeni kullanmaya başladığınız bir ilaç sonrasında oluşmaya başladıysa, doktorunuza başvurmalısınız. Kolunuzu ya da bacağınızı bir yere çarptığınızda, aslında morluğun geçmesini beklemekten başka yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Ancak morluğun çevresi şiş ve ödemliyse, yarım saat soğuk kompres uygulayın. Şişlik indiğinde de, sıcak uygulamak yararlıdır.