kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte SBS soru ve cevapları

Yeni Haber
İlköğretim 6. sınıf öğrencileri için düzenlenen ilk Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sona erdi. Sınav sonuçları 31 Temmuzda açıklanacak.

A KİTAPÇIĞI SORULARI

B KİTAPÇIĞI SORULARI

A KİTAPÇIĞI CEVAP ANAHTARI

B KİTAPÇIĞI CEVAP ANAHTARI


Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, sınavın Türkiye genelinde sorunsuz tamamlandığını bildirdi.

Sınav, yurt içinde tüm iller ve bazı ilçeler ile yurt dışında 10 ilde olmak üzere toplam 544 merkezde toplam 6 bin 771 binada, 114 bin 692 salonda gerçekleştirildi.

Sınav saat 10.00'da başladı ve 90 dakika sürdü. Adaylara Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler (Sosyal Bilgiler, İnkılap
Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca) alanından 80 soru yöneltildi.Sınava, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinden 515 bin 269 erkek, 476 bin 304 kız olmak toplam 991 bin 573 aday ter döktü. Sınava, 5 bin 826 engelli aday katıldı.

İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS ise yarın saat 10.00'da yapılacak. Bu öğrenciler yine aynı soru alanlarından, 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak.Sınava, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinden 514 bin 889 erkek, 475 bin 885 kız aday olmak üzere toplam 990 bin 774 aday katılacak.Sınav sonuçları 31 Temmuzda açıklanacak.

BÜYÜKLERİN HEYECANI SBS'YE GİRECEK KÜÇÜKLERİ EZDİ

Türkiye ile Hırvatistan arasında oynanan Avrupa Şampiyonası yarı final maçında millilerin aldığı başarı gece tüm Türkiye'yi sokağa döktü. Maçın penaltı atışlarının tamamlanmasının ardından ard arda patlayan silahlar heyecanın ve sevinmenin dozunu kaçırdığımızı da ortaya koydu.

Milli heyecanla yollara dökülenler ertesi gün Seviye Belirleme Sınavı'na girecek miniklerin heyecanını ve uykusuzluğunu da artırdı. Gece aile büyükleri ile milli takımın maçını izleyen çocuklar sabah konsantrasyon eksikliğiyle sınavda terledi.

Veliler çocuklarını erken yatırmalarına rağmen maç sonrası yaşanan silah sıkılması olayları ile korna seslerinin çocuklarını uzun süre uyutmadığını dile getirdi. Havuzlubahçe İlköğretim Okulu 6. sınıfında okuyan çocuğunu sınava getiren Yusuf Ertan, çocuğunun maç izlemeyi sevdiği için sonuna kadar izlediğini ve gece geç saatte yattığını belirterek, "Sabah daha neşeli kalktı. Bu neşesinin sınava yansıyacağını düşünüyorum." dedi.

Meryem Mehmet Kayhan İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören kızını sınava getiren Mustafa Öcal ise milil maç sonrası yaşananları, "Büyüklerin heyecanı küçükleri ezdi" olarak yorumladı. Kızının erken uyumasına rağmen maç sonrası sevinç sırasında uyandığını ve uzun süre tekrar uyuyamadığını kaydeden Öcal, "Büyükler sevinelim derken küçüklerin geleceğini etkileyecek sınavı unuttu. Sevinen aslında sadece bizler olduk. Belki bugün sınava giren binlerce öğrenci daha sonra üzülecek. 7. sınıfta olup pazar günü sınava girenleri biraz daha şanlı görüyorum. Bence sınavlar çalışanlar da düşünülerek sürekli pazar günleri yapılmalı." diye konuştu.

Leyla Yıldırım ise sınava getirdiği kızının maça düşkün olduğunu ve tamamını izlediğini dile getirerek, "Konsantrasyonu yerinde bir çocuk. Maç heyecanının ve uykusuz kalmasının sınavını olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum." dedi. Osman Aktaş da kızının kendisiyle maçı izlediğini bunun sonucunda da uyku problemi yaşadığını belirterek, "Yapılan sevinç gösterileri her cadde ve sokakta vardı. Erken uyutsanız bile sevinç gösterileri sırasında uyanacaktı. Konsantrasyonu olumsuz etkilediğini düşünüyorum." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, uykusuzluğun öğrenme kapasitesini etkileyen en önemli olumsuz faktörlerden biri olduğunu belirterek, "Sınava girmeden önce uykusuz kalan çocukların performansı düşecektir. Maç izlemeye erkek çocuklarının daha eğilimli olduğunu düşünürsek bu sınavda kız çocuklarının daha başarılı olmasını bekleyebiliriz. Sınavlardan önce yaşanacak üzüntü veya sevincin veliler tarafından törpülenmesi gerekiyor. Aşırı sevinç veya üzüntü sınavda başarıyı olumsu veya olumsuz etkileyen faktördür. Maç sonrası büyükler gibi küçüklerin de duygularını dışarı vurduğunu, bunu yaparken sınava gireceğini biran bir kenara bırakıp uykusuz kaldığını ya da çevrenin gürültüsünden olumsuz etkilendiğini düşünürsek milli heyecanın sınava olumsuz yansımasının olacağını söyleyebiliriz." dedi.

AJANSLAR