kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Şehir endeksleri geliyor!

Fikir, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan'a ait. Erkan, dört ay önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kapısını çaldı; "TOBB çatısı altındaki 368 ticaret ve sanayi odası ile işbirliği yapmak istiyorum. TOBB ve İMKB danışma hattını niye birlikte oluşturmuyoruz," dedi.
Hisarcıklıoğlu, projeyi dinledi, sevdi, arkasından SPK ve Aracı Kuruluşlar Birliği projeye dahil edildi. Projeye henüz ad konmadı ama içerik ortaya çıktı. Yakında açıklanacak.
Ama İMKB, oda başkanlarına "Var mısın? Yok musun?" diye sormaya başladı. Ekonominin göbeğine yerleşen Anadolu sermayesini temsil eden oda başkanları düşünüyor, "İMKB büyük şirketleri ve İstanbul sermayesini temsil ediyor. Bugüne kadar kendini Kaf Dağı'nda gördü, bizi küçümsedi. O yüzden kendi borsamızı istiyoruz" söylemini ise bir yana bıraktılar.
Çünkü İMKB ve TOBB'un birlikte hazırladığı projede üç kritik nokta var.
İlk adımda odalara bilgi aktarılacak.
İkinci aşamada 'Private Equity' yani uluslararası özel yatırım fonlarıyla odalara bağlı şirketlerin ilişki kurması sağlanacak. Ayrıca İMKB içinde halka açık olmayan şirketler için 'işlem platformu' oluşturulacak.
Üçüncü aşamada ise asgari 5 şirketi İMKB'ye getiren odaya İMKB'de emir girme olanağı verilecek.
Aynı zamanda mahalli endeks ya da şehir endeksi açılacak. Diyelim ki, Kayseri Sanayi Odası beş şirketi İMKB'ye getirdi, 'Kayseri Endeksi' devreye girecek. Böylece, Anadolu sermayesi kapitalizmin kalesine çıkarma yapacak. Her şehirde bir KOBİ borsası açılmayacak.
Milli Borsa ruhu yaratılacak!
Aklın yolu bir!..