kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Atilla Cömert ve Canan Uğur Türkiye’de boksu sevmek ve yaygınlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bokstan futbola 'cömert' bir kroşe

Burcu ALDİNÇ
14.06.2008
Ülkemizde 'boks' denilince ilk akla gelen isimlerden Ahmet Cömert adına her yıl bir boks turnuvası düzenleniyor. 280 sporcunun katıldığı bu yılki turnuva bugün sona eriyor. Herkesin Euro 2008'i konuştuğu şu günlerde farklı aktivite izlemek isteyenlere duyurulur.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Bokstan futbola 'cömert' bir kroşe
1970'li, 80'li yıllarda boks, Türkiye'de en popüler sporlardan biriydi. Spor Sergi Sarayı'nda yapılan boks turnuvalarına girebilmek için dışarıda saatlerce kuyruklar oluşur, içeri giremeyenler 'kara borsa' bilet peşine düşerlerdi. Pazar günü sporla haşır neşir olmak isteyenlerse, ya Veli Efendi'nin yolunu tutardı ya boks turnuvasının ya da güreş müsabakasının... Türkiye'de 'boks' denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Ahmet Cömert de, boksu Türk halkına sevdirmek ve yaygınlaştırmak için elinden geleni yapmıştı. Şimdi de Cömert'in oğlu Atilla Cömert ve torunu Canan Uğur, onun açtığı yolda emin adımlarla ilerliyor. Bu yıl 23. kez düzenlenen Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası, bugün Ataköy'deki Ahmet Cömert Spor Salonu'nda sona eriyor. 28 ülkeden 285 boksörün ringde yumruk salladığı turnuva, boksun aslında acımasız bir dövüş sporu değil de centilmen bir spor olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Çünkü kurallar çerçevesinde oynanan boks, rakiplerin ringde birbirlerini yıprattıktan sonra, el sıkışıp tokalaşmalarıyla sona eriyor.

18. YÜZYILDA YASAKLANDI
Eski Roma'nın en önemli sporlarından biri olan boks, o yıllarda acımasız bir şekilde yapılır ve genellikle dövüşçülerden biri ölene dek devam edermiş. Bu nedenle de zaman içinde yasaklanmış. Ama bu yasak çok da uzun sürmemiş ve 18. yüzyılın başlarında İngiltere'de yeniden ortaya çıkmış. O yıllarda çıplak yumruklarla yapılan ve hiçbir kuralı olmayan boks maçları saatlerce devam edermiş. Ülkemizin boksla tanışması ise I. Dünya Savaşı sonrasında olmuş. 70'li yıllarda en popüler zamanını yaşayan boks, bir dönem unutulmaya yüz tutsa da bugün yeniden bir çıkış yaşıyor. Bunda yıllarını boksa adayan Ahmet Cömert'in ve ondan aldığı bayrağı daha da ileriye taşımak için çalışan oğlu Atilla Cömert'in katkısı göz ardı edilemez. Atilla Cömert, bu yıl 23. kez düzenlenen Ahmet Cömert Boks Turnuvası'nın devam edebilmesi için elinden geleni yapıyor. Öyle ki herkesin boksu yakından tanıması için turnuvaya girişi ücretsiz yapmış. Bunun için de yine babasının yıllar önce kurduğu Cömertler Matbaacılık'ı sponsor olmuş. 10 Haziran'da başlayan turnuvanın final müsabakaları bugün saat 11.00'de başlıyor. TRT'nin naklen yayınlayacağı turnuva, uluslararası anlamda da büyük önem taşıyor. Çünkü bu turnuva boksörler için olimpiyatlara giden bir yol oluşturuyor. Turnuvanın Ahmet Cömert adına düzenleniyor olması da yurtdışında bu kadar ilgi görmesinin bir diğer sebebi. Çünkü birçok olimpiyatta hakemlik yapan ve 1972 olimpiyatlarında 39 maçta, sıfır hata ile dünya rekorunu kırıp 'en iyi hakem' seçilen, Moskova, Los Angeles, Seul olimpiyatlarında jüri üyeliği yapan Ahmet Cömert, yurtdışında Türkiye'den daha fazla tanınıyor.
Haberin fotoğrafları