kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

"24" tabusu

Son zamanlarda, " Anayasa'nın 24'üncü maddesi değiştirilemez " diyenler çıktı. Laikliği tarif eden maddeden söz ediyorum. Oysa, AK Parti'nin İddianame'ye cevaben yazdığı savunmadan da anlaşılacağı üzere, laiklik tarifinde uzlaşma sağlanamıyor ve kıyamet bundan kopuyor.
Başsavcı, laikliği "uygar bir hayat tarzı" olarak tanımlarken, birçokları için laiklik, sadece "devletin bir niteliği" Doğru olan da bu . Laiklik , devletin inançlara karşı eşit mesafede durması demek.
Kaldı ki, Türk Ceza Kanunu'nun 141, 142 ve 163'üncü maddeleri Özal döneminde kaldırıldı. 163, laiklikle ilgiliydi. Kaldırılan maddedeki cümleler şimdi, aynen, Anayasa'nın 24'üncü maddesinde yer alıyor. Düşünce hürriyeti ihlâl ediliyor gerekçesiyle, 163'üncü maddeden vazgeçilmişti. Neden Anayasa'da aynı hükümler muhafaza edilsin? Son bir hususu daha hatırlatmak isterim: 1995'te Meclis Uyum Komisyonu'ndaki müzakereler sırasında, 24'üncü maddenin muhtevasının değiştirilmesi tartışıldı; yeni madde metniyle ilgili mutabakat sağlanamadığı için değişiklikten cayıldı. Yeni tabulara gerek yok!