kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Stres diş gıcırdattırıyor

Yeni Haber
Diş sıkma ve gıcırdatma genellikle uyku sırasında görülmekle birlikte gündüz de ortaya çıkabilmektedir. Uzmanlar, en büyük nedenin stres olduğunu vurguluyor...

Uykuda dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyorsanız (bruksizm), çene ve yüz kaslarınızda yorgunluk ve hassasiyet oluşabilir. Uyandığınızda yüzünüzün her iki tarafında ağrı hissedebilirsiniz. Diş sıkma ve gıcırdatma genellikle uyku sırasında görülmekle birlikte gündüzleri de olabilmektedir.

Çene eklemi hastalıklarının geniş bir psikososyal komponenti olduğu düşünülmektedir. Artmış stres diş gıcırdatma, aşırı sakız çiğneme gibi alışkanlıklara yol açar. Bu alışkanlıklar kasların aşırı kullanımına, kas yorgunluğuna, spazma ve sonuç olarak ağrıya sebep olur. Diş sıkma veya gıcırdatma çoğunlukla stres ile birlikte seyreder. Bazı ilaçlar (özellikle major trankilizanlar, alkol ve uyuşturucular) da bu rahatsızlığa yol açabilir.

BİRÇOK SEBEBİ BULUNMAKTADIR


Dişlerin kapanışının bozuk olması: Kapanış bozukluklarının çene eklemi rahatsızlıklarıyla ilişkisi tam olarak bilinmemekle birlikte, pek çok hastada bu durumun temel faktör olduğu düşünülmemektedir. Bununla birlikte çene eklemi hastalığının gelişimine katkıda bulunan bir faktör olarak değerlendirilmektedir.

Yaralanmalar: Çene ve eklem fonksiyonlarını sağlayan kasların ve bağların incinmesi, çene eklemi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını sağlayan en önemli etkendir. Bu yaralanmalar; spor sırasında, şiddet olayları, otomobil kazaları, sert gıdaların ısırılması ve düşme gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

Stres: Yaşadığımız olayların yarattığı stres, TME rahatsızlığının gelişiminde büyük rol oynar. Gergin bir insan çiğneme kaslarını aşırı kullanır (Dişlerini sıkarak veya gıcırdatarak). Bu da sıklıkla kaslarda ağrıya neden olur. Bu durumun diğer bir etkisi baş ağrısına sebep olmasıdır.

Ağrılı kaslara sahip biri kişi, bu durumu tolere edebilmek için çene hareketlerini değiştirecektir. Yine çiğneme kaslarından biri olan pterigoid lateral kasın kasılmasına bağlı olarak disk öne ve içeriye doğru çekilecektir. Bu çene fonksiyonlarındaki ahengi bozacak ve kas rahatsızlıklarını artırmakla kalmayıp normal eklem hareketlerini de etkileyecektir.

SAKLAMBAÇ