kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Derviş: Türkiye büyüme ile enflasyon arasında orta yol bulmalı

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı ve eski ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'nin para politikası ile mali politikada orta yol bulması gerektiğini belirterek, hem ekonomiyi durgunluğa düşürmeyecek hem de enflasyonu dengede tutacak bir politika uygulanması gerektiğini söyledi.

Derviş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'i makamında ziyaret etti. Öğle yemeğinde bir araya gelen Ekren ve Derviş, Türkiye ile UNDP'nin yürüttüğü projelerin yanı sıra Türkiye'nin ekonomik durumunu da görüştüler. Ekren, görüşme sonrası Derviş ile birlikte yaptığı açıklamada, geçen sene GAP, Doğu Anadolu ve Konya projelerini yürütürken Derviş ile bir araya geldiklerini anımsattı. UNDP'nin verdiği destek için teşekkür eden Ekren, birlikte GAP Rekabet Gündemi Araştırması'nı yaptıklarını anlattı. Geçen ay Diyarbakır'da ilan edilen eylem planında bu projenin unsurlarının da yer aldığını kaydeden Ekren, Derviş ile görüşmesinde, projenin içerdiği yenilenebilir enerji, organik tarım ve turizm konularında neler yapılabileceğini ele aldıklarını bildirdi.

Ekren, hem enflasyon hem büyümede Türkiye'nin birkaç tane önemli arz şoku ile karşı karşıya olduğunu kaydederken, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projeleri ile bu sürecin atlatılacağını ifade etti.

DERVİŞ: EKREN İLE GÖRÜŞLERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR

UNDP Başkanı Derviş de, iki çalışmayı gözden geçirdiklerini belirtirken, UNDP olarak tüm dünyada projeler yürüttüklerini, çevre ve sürekli istihdama öncelik verdiklerini söyledi. Ekren ile Türkiye'nin ekonomik durumunu da konuştuklarını kaydeden Derviş, "Son durumu konuştuk. Gıda, petrol fiyatları ve küresel dalgalanmanın etkilerini görüştük. Görüşlerimiz örtüşüyor" dedi.

Türkiye'nin para politikası ve mali politikada orta yol bulması gerektiğini kaydeden Derviş, ekonomide durgunluk yaratmayacak; hem büyümeyi destekleyip hem de enflasyonu dengede tutacak bir politika izlenmesi gerektiğini ifade etti. Derviş, "İnşallah Türkiye dışarıdan gelen şokları en iyi şekilde idare eder" dedi.

UNDP'nin Türkiye ile çalışmalarını yaygınlaştırmak istediğini belirten Derviş, kuruluşun kıt kaynakları olduğunu, bir miktar kaynak ile birlikte asıl olarak deneyimlerini aktardığını söyledi. UNDP'nin yoksullukla mücadele amacı olduğunun altını çizen Derviş, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok dar gelirli bir kesim var. Gıda fiyatlarının artması bu kesimi etkiledi" derken, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Ekren'in isteği ile basın mensuplarından soru alınmazken, arada siyasete gireceği iddiaları sorulan Derviş, "Dün yanıt verdim" demekle yetindi.

Ekren, ziyaretin sonunda Derviş'e, birlikte hazırladıkları GAP Bölgesi Rekabet Gündemi ile hükümetin GAP Eylem Planı'nı sundu.

(ANKA)