kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kırım Kongo katil keneler

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
19.06.2008
Anadolu'da, Kırım Kongo paniği yaşanıyor. Panik olanlar haklılar çünkü minicik bir ısırık insanı öldürüyor. Dr. Pınar Kepekçi uyarıyor: Bu hastalığın aşısı yok. Yaban hayvanı yiyerek bile hastalığa yakalanabilirsiniz. Bu sıralar dikkat!..
Bu yaz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Anadolu'da hayatı etkiledi. Turistlik turların çoğu iptal edildi. Yabancı turistler bu ölümcül kenelerden korkuyor, tarihi eserlerin yanına 'kene çıkar' diye kimse yanaşmıyor. Tehlikeye karşın Anadolu turuna çıkanlar şapkalar, çoraplar, kene kovucular ve kaldırma bantları ile hazırlık yapıyor. Halk ise sakin; 'Burada kene yok, şu aşağı mahallede var' diye geçiştiriyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Pınar Kepekçi; keneyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgiler verdi...

* Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ya da kısa adıyla KKKA; bir enfeksiyon hastalığıdır. Yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları, keneler ve insanlar hastalığın etkeni olan virüsü taşıyarak; çoğalmasına aracılık yapar.

5 YILDIR VAR
* Kene daha önce bu kadar yaygındı da, biz mi bilmiyorduk. Neden şimdi daha çok konuşuluyor?
Kene daha önce de yaygındı aslında. Ama ölümcül bir hastalık olan KKKA hastalığının ülkemizin belirli bölgelerinde görülmesi 5 yıl önce gerçekleşti. Teşhis o zaman konuldu.

* Neden kene vakaları çoğunlukla İç Anadolu'da?
İç Anadolu, coğrafi yapısı ve iklimi ile birçok kene türü için çok uygun bir ortam yaratıyor. Hastalığı taşıyan kene türü ise; özellikle bozkır iklimi ile diğer iklim kuşaklarının kesiştiği, bol yaban hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu kırsal alanlarda yaşıyor. Bu tür kenelerin İstanbul gibi şehir merkezleri ve nemli iklim kuşağında yaşama şansları yok.

* İstanbul'da da kene olayları yaşanıyor ama KKKA'nın olmadığı söyleniyor. Bu söylem gerçek mi?
İstanbul'da görülen keneler, KKKA yapan virüsü taşımadığından henüz bildirilen böyle bir vaka yok. İstanbul'daki kenelerin yaptığı başka hastalıklar var. Döküntülü ve ateşli seyreden riketsiyöz ve lyme hastalığı gibi sorunlar yaratabiliyorlar. Ancak bu hastalıkların seyirleri daha yavaş ve ölümcül olma riskleri daha az. Ancak çok ihmal edildiğinde, belki ölüme neden olabilirler.

İNSANLARDA BULAŞICIDIR
* Bu hastalığın insandan insana bulaşması tehlikeli mi? Bu durum bizi nasıl bir noktaya getirir?
Hastalık yani KKKA insanlara kenelerin kan emmesi sonucu bulaşır. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşıyor. Şunu unutmamak lazım ki; virüsler hayvanda hastalık oluşturmuyor. Yani, hayvanı ısırsa da, o hayvan hastalanmıyor. Ama insanlarda; kenelerin çıplak elle toplamakezmek, hastalık virüsünü almış hayvanların kanlarına ya da vücut sıvılarına temas etmek hastalığa yol açıyor. Hastalığa yakalanmış insanların kan ve vücut sıvılarına temasla da, bu hastalık diğer insanlara bulaşabiliyor. Özellikle sağlık çalışanları bu nedenle çok riskli durumdalar.

TAHLİL ŞART!
* Kenenin tehlikeli olduğu nasıl anlaşılır?
Kene çıkarıldıktan sonra, kişilerin onun tehlikeli olup olmadığını anlaması maalesef mümkün değildir. Herhangi bir kene ısırması durumu yaşandığında, mutlaka belirli sağlık kuruluşlarına gidilip, gerekli tahliller yapılarak kenenin türünün belirlenmesi gerekmektedir.

* Kenenin, kuşların ve tavukların itlaf edilmesi nedeniyle yaygınlaştığı söyleniyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Tavuk ve kuş itlafları ile kene popülasyonunun artışı kesinlikle ilişkilendirilemez. Bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Sadece yaban hayvanları kenelerle ilgilidir.
Haberin fotoğrafları