kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Merkez bankaları ölçüyü kaçırmadan enflasyona izin vermeli"

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, enflasyonun global olarak artacağını belirterek, resesyona yol açmamak için merkez bankalarının ölçülü olmak kaydıyla enflasyondaki artışa izin vermesi gerektiğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Derviş, merkez bankalarının uzun vadeli enflasyon beklentilerini köklü ve kalıcı hale getirmeden enflasyonda hafif artışa izin vermesinin uygun olacağını belirtti.

Emtia fiyatlarındaki ciddi artışın iyi yönetilmesi gerektiğini ve bu durumda enflasyonun sıfıra yakın tutulması için diğer fiyatların inmesi gerektiğini belirten Derviş, "Fiyat indirmek çok zor, ekonomileri durgunluğa işsizliğe götüren bir süreç olur, dolayısıyla bir ölçüde bu emtia ve enerji fiyatlarının yükselmesine müsaade eden buna alan ayıran bir para politikasına gerçekten ihtiyaç var. Yoksa aşırı resesyonist bir para politikası izlenmiş olur" diye uyardı.

"KÜRESEL BÜYÜME BUNALIMI OLMAZ"

Büyüme konulu sunumunda, finansal krizin resesyona yola açacağını ve bu krizin öncekilerden daha ciddi ve daha uzun süreceğini iddia edenler olduğunu hatırlatan Derviş, ABD ve Avrupa'da ilk üç aylık rakamlara bakıldığında yavaşlama olduğunu ancak beklenen çok ciddi bir çöküş ve resesyon olmadığının görüldüğünü belirtti.

Dünya merkez bankaları ve maliye bakanlıkları çok ciddi hatalar yapmadığı taktirde küresel ekonominin hızla büyüme sürecine gireceğini belirten Derviş, "Merkez bankaları ve maliye bakanlıkları oldukça dikkatli ve hızlı hareket ediyor ve resesyon tehlikesine karşı ekonomileri koruyorlar. Bir yavaşlama olacak ama büyük bir küresel büyüme bunalımı görmüyorum" dedi.

TASARRUF ORANI

Türkiye'nin 2002-2006 döneminde çok önemli büyüme oranları yakaladığını ancak bunun büyük ölçüde kapasite kullanım oranı ve verimlilik artışlarından kaynaklandığını belirten Derviş, bundan sonraki dönemde bu oranlarda büyümenin sürdürülebilmesi için iç tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de iç tasarrufların GSYİH'ye oranının yüzde 20-22 civarında olduğuna dikkat çeken Derviş, bu oranın yüzde 8'ler civarında büyümeyi sürekli kılmak için yeterli olmadığını ve "inançla" çalışılarak yüzde 27-28'e yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Derviş, cari açığın dış tasarrufların ülkeye çekilmesi anlamına geldiğini ve hızlı büyüme için bir miktar cari açığın gerekli olduğunu da belirterek, açığın gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 2-4 aralığında tutulmasında fayda olduğunu söyledi.

REUTERS