kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan

Ermeni Patrikliği için küresel diplomasi

Bülent AYDEMiR / ANKARA
Yeni patrik için ABD-Ermenistan ve Türkiye arasında gayriresmi diplomasi yürüyor. ABD'deki rahip Papken Ankara'da destek aradı..
Ermeni Patriği II. Mesrob'un ölümcül bir hastalığa yakalanması üzerine Patriğin yerine geçecek din adamı için büyük kulis başladı. ABD'nin New Jersey eyaletindeki Ermeni kilisesinin kıdemli üst rahibi Fadıl Papken Anuşyan Ankara'da üst düzey temaslarda bulunarak Patrik seçilebilmek için destek istedi. Yaklaşık 4 aydır sağlık sorunları nedeniyle görevini sürdüremeyen Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan'a, Şahan Şivaciyan vekalet ediyor. Patrikhane, Mesrob'un guatr ameliyatı olduğunu açıkladı ancak Mesrob'un beyninde bulunan tümör nedeniyle son günlerini yaşadığı ve doktorların çok az ömür biçtiği iddia ediliyor. Başarılı bir guatr ameliyatı geçiren, daha sonra da uykuda solunum tutulması teşhisiyle tedavi gören Mutafyan, son olarak hafıza zayıflığı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Mutafyan'ın yerine aday olmak isteyen Fadıl Papken Anuşyan, geçen hafta Ankara'da üst düzey temaslarda bulundu. Papken, Patrik seçilebilmek için destek aradı ve Ermeni diasporasından Ankara'ya açılım için kapı aralayan mesajı getirdi.

TÜRKİYE DOĞUMLU
Türkiye doğumlu olan Papken, bir süre İsrail'de yaşadıktan sonra ABD'ye giderek, New Jersey'deki Ermeni kilisesinde görev yaptı. 35 yıl aradan sonra 2005'te yılında Ankara'ya gelerek yine Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ile görüşen Papken, Ermeni diasporasının tutumuna ilişkin ipuçları vermişti. Papken, "Katı tutum veya düşmanlık diye bir şey yok. Diyalog olsa herkes birbirini anlar" demişti.