kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ragıp Zarakolu

Değişen 301 sonrası ilk ceza Zarakolu'na

Erdinç ERGENÇ - HABER MERKEZİ
301'de değişiklik yapılmasının ardından ilk mahkûmiyet yayıncı Ragıp Zarakolu'ya çıktı. Daha önce alınan izni gerekçe gösteren mahkeme, Bakanlığa yeni bir başvuruya gerek görmedi..
Ermeni sorununu konu eden "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" adlı kitap nedeniyle önceki gün beş ay hapis cezası alan Belge Yayınevi yöneticisi Ragıp Zarakolu, 8 Mayıs'ta değişen TCK'nın 301.'inci maddesinden mahkum edilen ilk kişi oldu. Mahkeme, "Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif" ve "Atatürk'ün anısına hakaret" iddialarıyla yargılanan Zarakolu'na ilk suçlamadan 5 ay hapis cezası verdi ancak cezayı 400 YTL paraya çevirdi. Mahkeme, dört yıl önce TCK'159'uncu maddesi kapsamında Adalet Bakanlığı'ndan izin aldığını gerekçe göstererek, geçen ay değişen 301'inci maddeye rağmen Zarakolu hakkında bakanlıktan yeni bir izne gerek görmedi. Kararı "trafik kazası" olarak niteleyen Zarakolu, SABAH'a yaptığı açıklamada cezayı ödemeyeceğini belirterek "Haksız bir cezayı kabul etmem mümkün değil. Özgürlüğü parayla satın alacak değilim" dedi. Davanın ilk olarak dört yıl önce TCK'nın 159'uncu maddesi kapsamında açıldığını belirten Zarakolu, 301'inci maddeyle devam edildiğini, son olarak ise yeni 301'den mahkum olduğunu hatırlatarak temyize ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini söyledi.

'ASLINDA İYİMSERİM'
Zarakolu, davaya konu olan kitaptaki ifadelerin abartıldığını belirterek şöyle konuştu: "Yazar diyor ki: Ermeni Tehciri'ni yaptıranların daha sonra cumhuriyetin kuruluşunda yer alması Ermeni sorununun çözümünü zorlaştırıyor. Hatta davaya ve cezaya konu olan bu ifadeleri Türkiye'de özgürce satılan başka bir yazarın kitabından alıntılamıştı. Kitabın yazarı sorunun çözümü konusunda iyimserdir."