kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ağır şartları biz istedik"

AA
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, son dönemde Irak'ın kuzeyinde ağır kış şartlarında gerçekleştirilen operasyonlarda, muharebe sahasının gerekleri göz önünde tutulmadan bedeni yeterliliğe ulaşılmamış olsa, başarılı olma şansından da söz edilemeyeceğini belirterek, ''Biz o ağır şartları kendimiz istedik, çünkü o şartlarda harekat yapabileceğimizi biliyorduk ve onu kendi lehimize kullandık'' dedi.

TSK adına takım halinde veya ferdi olarak 2006 yılında katıldıkları Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi (CISM) Dünya, Avrupa, Bölgesel ve Balkan şampiyonaları ile TSK milli takımlarının iştirak ettiği diğer uluslararası şampiyonalarda başarılı olan sporcu ve antrenörlerle bilim, kültür ve eğitim alanlarında başarılı olan personel Genelkurmay Başkanlığı Karargahında düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Orbay Salonundaki törende yaptığı konuşmada, 2007 yılında katılınan spor ve bilim yarışmalarında kazanılan başarıların TSK'nın tanıtımı ve itibarının yükseltilmesine, ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesine, centilmenlik ruhunun gelişmesine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Korgeneral Taşdeler, törende, 29 subay, 25 astsubay, 18 askeri öğrenci, 3 sivil memur, 1 uzman erbaşın ödül alacağını bildirdi. Bilim alanında yurt içinde üstün başarı kazanan 10 personelin de 7 bilim dalında ödül aldığını ifade eden Korgeneral Taşdeler, TSK bedensel engelliler spor branşına önemli katkıda bulunan 3 gazinin de onur ödülü almaya layık görüldüğünü anlattı.

Daha sonra ödül alan personel, gruplar halinde çağrılarak tanıtıldı.

Ödüller, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve bazı üst düzey komutanlar tarafından verildi.

Ödül alan başarılı sporcular arasında Pekin Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil edecek Jandarma Başçavuş Yusuf Dikeç ile güreş antrenörü Öğretmen Binbaşı Seçkin Saruhan da yer aldı.

Törende, Orgeneral Büyükanıt tarafından bedensel engelliler tüfek Türkiye rekortmen takım sporcusu emekli Malul Gazi Başçavuş Celal Karaca'ya, görme engelliler golbol milli takım sporcusu emekli Malul Gazi Jandarma Başçavuş Erkan İnağ ve bedensel engelliler basketbol takımı kaptanı Malul Gazi Hayati Figenoğlu'na TSK Onur Ödülü verdi.

Orgeneral Büyükanıt, malul gazileri tek tek yanaklarından öperek tebrik etti.

ORGENERAL BÜYÜKANIT'IN KONUŞMASI


Orgeneral Büyükanıt, ödül töreninin ardından yaptığı konuşmada, elde ettikleri başarılarla yarınlara güvenle bakmamızı sağlayan bu gençlerin Türk ulusuna büyük katkı sağlayacağına kalpten inandığını belirtti.

Bilginin en kuvvetli çarpan olduğunu ifade eden Orgeneral Büyükanıt, bilgiye hakimiyetin de askeri gücün dayanağı haline geldiğini vurguladı.

Bilgiyi kullanımın her alanda belirleyici bir unsur olarak ortaya çıktığına dikkati çeken Orgeneral Büyükanıt, ''Ancak, bilgi merkezli anlayışın çağın ihtiyaçlarına cevap verebileceğini düşünüyorum'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, nitelikli personel yetiştirmenin TSK'nın ilk sırasında yer aldığını belirterek, bilginin öznesinin insan olduğunu, çağdaş dünyada başarıya ulaşmak için bilgili ve nitelikli personeli ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Büyük Önder Atatürk'ün belirttiği gibi bilim ve aklın rehberliğinde eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Orgeneral Büyükanıt, ülkenin gelişmesine ivme kazandıracak bu tür çalışmaların sürmesini arzuladığını söyledi.

Bilim ve teknolojik gelişimin insanın sınırlarını zorladığına işaret eden Orgeneral Büyükanıt, bilim tabanlı spor çalışmalarına hız verilmesinin önemini de geçen yıl benzer bir törende yaptığı konuşmada vurguladığını anımsattı.

Birkaç gün sonra açılışı yapılacak TSK Spor Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında bu düşüncenin ilk meyvesinin alınacağını belirten Orgeneral Büyükanıt, TSK'nın burada yapılacak disiplinler arası çalışmalarla yeni başarılara yelken açacağına olan inancını dile getirdi.

Askerliği bir yaşam biçimi olarak kabul eden TSK personelinin, bedeni yeterliliğe de sahip olmasının önemine dikkati çeken Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Son dönemde Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiğimiz operasyonda özellikle çok ağır kış şartlarında askerlerimizin nasıl mücadele ettiklerinin görüntülerini erkanlardan izlemişsinizdir. O birliklerimiz, muharebe sahasının gereklerini göz önünde tutmadan eğitimlerini sürdürmüş ve bedeni yeterliliğe ulaşmamış olsaydı, o ağır şartlarda mücadelenin başarılı olma şansından da söz edilemezdi.

Biz o ağır şartları kendimiz istedik, çünkü o şartlarda harekat yapabileceğimizi biliyorduk ve onu kendi lehimize kullandık.''

''DAHA BÜYÜK BAŞARILARLA BURADA OLACAKSINIZ''

Orgeneral Büyükanıt, sporun toplumsal dayanışmadaki etkilerine de değinerek, toplumda sağlıklı ilişkilere zemin hazırlayan sporun kurallara saygılı olmayı da bireylere öğrettiğini kaydetti.

Orgeneral Büyükanıt, Atatürk'ün, ''Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılamaz. İdrak ve zeka, ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka ve kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim'' sözünün tüm ulusların sporcularına örnek teşkil ettiğini vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

''Bunu gerçekleştiren gençlerin, bizi gururlandıracak pek çok başarıyı göğüsleyeceklerine yürekten inanıyorum. Görev süremin dolmasıyla seneye yapılacak ödül töreninde burada olmayacağım. Ancak ben aranızda olmasam da sizler daha kalabalık bir grup halinde ve daha büyük başarılarla yine burada olacaksınız. Yaptıklarınızla yalnız ben değil tüm ulusumuz gurur duyacak, mutlu olacak. Nerede olursak olalım yarınlara güvenle bakmamızı sağlayacak. Bu başarıların haberleri bizleri mutlu edecek.''

Konuşmanın ardından Orgeneral Büyükanıt ve diğer komutanlar bilim ve spor alanında başarılı olan personelle fotoğraf çektirdi.