kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Korsan yazılım Türkiye'de artıyor

15.05.2008
Bilgisayarlarda korsan yazılım kullanımının dünya genelinde azalırken, geçen yıl Türkiye'de artarak yüzde 65'e ulaştığı bildirildi.

International Data Corporation'ın (IDC) gerçekleştirdiği IDC Korsan Yazılım Araştırması, kişisel bilgisayarlarda korsan yazılım kullanım oranının 2007 yılında düşüş kaydettiğini, ancak gelişmekte olan pazarlardaki PC sayısındaki hızlı artışın korsan oranının kötüye gitmesine yol açtığını ortaya koydu.

Bu kötüye gidişin bir süre daha devam edeceği tahminine yer verilen araştırmaya göre, korsan yüzünden dünyada oluşan toplam kayıp 8 milyar dolardan 48 milyar dolara yükseldi.

BSA'nın bu yıl beşinci kez gerçekleştirdiği 2007 yılı küresel korsan kullanım oranı araştırma sonuçları açıklandı.

67 ÜLKEDE KORSAN KULLANIMI DÜŞTÜ, 8 ÜLKEDE YÜKSELDİ

İş Yazılımcıları Birliği BSA'nın her yıl alanının lider bilgi teknoloji araştırma şirketi IDC'ye yaptırdığı 108 ülkeyi kapsayan araştımanın sonuçlarına göre, korsan yazılım kullanımı 67 ülkede düşüş gösterirken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkede yükseldi. Bu genel iyileşmeye rağmen korsan yazılımın yüksek seyrettiği ülkelerdeki PC pazarının hızlı büyümesi dünyadaki korsan yazılım oranının yüzde 3 yükselerek yüzde 38'e çıkmasına neden oldu.

TÜRKİYE'DE KORSAN KULLANIMI 1 PUAN ARTTI

IDC'nin araştırmasına göre, Türkiye'de korsan yazılım kullanımı geçen yıla oranla 1 puan artarak yüzde 65'e yükseldi. IDC'nin 108 ülkeyi kapsayan korsan araştırmasında Türkiye'deki korsan yazılım oranındaki 1 puanlık artışın sektöre etkisinin 356 milyon dolarlık ekonomik kayıp anlamına geldiği belirtildi.

Türkiye'deki korsan yazılım oranının yüzde 10 oranında düşürülmesinin dört yıllık süreçte ekonomiye sağlayacağı faydaların çarpan etkisi yaratmasıyla bilişim teknolojileri sektöründe yerel endüstri gelirlerinden 500 milyon dolar ek kaynak sağlanmasına ve vergi gelirlerinde 80 milyon dolarlık ek kazancın elde edilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

BSA Türkiye Koordinatörü Elçim Barkay araştırma sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye'deki 1 puan da olsa korsan yazılım oranında yükseliş gerçekleşmesinin üzücü olduğunu belirterek, BSA'nın ülke genelinde eğitim ve bilinçlendirme yönündeki çalışmalarına devam edeceğini, devlet ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak çalışmaların artırılarak korsan yazıılım kullanım oranının aşağılara çekilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.

Korsan yazılım oranının düşürülmesinin ekonomik yararlarına dikkat çeken Barkay bunun son kullanıcılar, yerel yazılım firmaları ve KOBİler için de son derece önemli olduğunu vurgularken, "Korsan yazılımın düşürülmesi Türkiye'ye yapılacak yabancı yatırımları da arttıracaktır" dedi.

IDC araştırması aynı zamanda korsan yazılımın endüstriye negatif etkileri çok fazla olduğuna dikkat çekilerek, korsan yazılımın teknoloji şirketlerinin yeni işler ve yeni ürünler geliştirmesine gölge düşürdüğü ve hizmet sektörüne de zarar verdiği vurgulandı. Devletin vergi gelirlerinin de azalmasına neden olan korsan yazılım sanal suç ve güvenlik problemlerinin de artmasına neden olduğuna işaret edilen araştırmada, korsan yazılımın 10 puan düşürülmesinin dört yıllık bir süreçte milyarlarca dolarlık ekonomik büyüme ve yüz binlerce yeni iş imkanı anlamına geldiği kaydediliyor.

RUSYA'DA 7 PUANLIK DÜŞÜŞ

Araştırması sonuçlarına göre, Rusya'nın bir yıl içinde 7 puanlık bir düşüş gösterdiği görülüyor. Rusya'nın son dört yılda kaydettiği toplam düşüş ise 14 puan oldu. Korsan yazılımın hala yüksek oranlarda seyrettiği Rusya'daki bu önemli düşüşte yasallaştırma çalışmalarıyla devletin de desteğiyle yürütülen eğitim çalışmalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Korsan yazılım oranının en düşük seyrettiği ülkeler yüzde 20 ile ABD, yüzde 21 ile Lüksemburg ve yüzde 22 ile Yeni Zelanda olurken, korsan yazılım oranının yüksek seyrettiği iki ülke yüzde 92 ile Bangladeş ve Azerbeycan.

ABD, İngiltere ve Avusturya gibi ülkeler son beş yılda eksi 1'lik yavaş bir seyirle de korsan oranında düşüş trendi göstermeye devam ettiği belirlendi.

Araştırma, korsan yazılım oranının artmasında içinde bulunulan pazarın da etkili olduğunu gösterirken, büyüyen ekonomilerdeki küçük işletmelerin ve kullanıcılar tarafından geliştirilen dinamik PC pazarı korsanın en zor azalacağı sektörler arasında sayıldı. Yapılan araştırmalar, 2008-2012 yılları arasında 700 milyon kişinin online olacağını gösterirken bu oranın sadece yüzde 76'sının büyüyen pazarlara ait olduğu ifade edildi.

BSA korsan yazılım kullanımının azaltılması için, telif hakları konusunda eğitimin ve bilinçlendirmenin artırılması, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından yayınlanan metinlerde yer alan yükümlülüklere uygun olarak güçlü yaptırım mekanizmaları oluşturulması, korsanlığa karşı etkili yasal düzenlemeler çıkarılması, uygulama yazılımı konusunda yeni kanunlar geliştirilerek iş dünyasının sadece yasal yazılım kullanmasının sağlanması ve devlet düzeyinde belirli kaynakların sorunun çözümü için ayrılmasının önemine dikkat çekti.

(ANKA)