kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bartholomeos yeşil çevre umudu oldu

DIŞ HABERLER
Bartholomeos küresel iklim felaketine ve açlığa karşı, din adamlığını kullanıyor. İngiliz Guardian gazetesi, patriğin çabalarını överek, din ve bilimi barıştırdığını yazdı..
"Din, dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan olağandışı doğa feleketlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir mi? Ortodoks Kilisesi'nin lideri ve 300 milyon kişinin ruhani lideri Bartholomeos bunun olabileceğini düşünüyor. Onun bu konuda yapılan çalışmalarda dünyadaki pek çok politikacıdan daha büyük bir etkisi var..." Bu sözler İngiliz Guardian gazetesi din işleri yazarı Riazat Butt'ın makalesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos'a atfedildi.

İSTANBUL MERKEZ
İstanbul'daki St. George Kilisesi'nin görkemli görünümünün ötesinde küresel iklim değişiklikleri ve açlığa karşı mücadelede önemli bir merkez ofis haline geldiği belirtildi. Bartholomeos'un aralarında Amazon ve Kutup bölgesi gibi yerlerin de bulunduğu pek çok bölgedeki çevre sorunlarına dikkat çeken bildiriler yayınladığını yazan Butt, "Bartholomeos kahvesine dahi tatlandırıcı kullanıyor. Başarıları hakkında da son derece mütevazı. Brezilya'da soya yetiştiricilerinin Amazon'a verdiği zarara da Arnavutluk hükümetinin Adriyatik kıyılarındaki toksik atıkları temizlemesi konusundaki baskılara da aynı duyarlılığı taşıyor" dedi.

SUYUN KUTSALLIĞI
Makalede, Bartholomeos'un "Çalışmalarımızdan dolayı ödül dahi aldık. Bu bizim uluslararası alanda başarımızı gösteriyor. Başlangıçta ekolojik problemlerden bahsediyorduk. Sonrasında eko-krize döndü. Şimdi felaketleri konuşuyoruz" sözlerine de yer verildi. Butt, 10 yıl önce din ile bilimin birbirine düşmanmış gibi baktığını ancak şu anda her iki tarafın da uzmanlık alanları arasında ilişki kurabildiğini yazdı. Fener Rum Patriği'nin son beş yıl içinde çevre konusunda yaptığı çalışmalardan da şöyle bahsedildi: Bartholomeos kiraladığı bir gemi ile din adamları, bilim insanları ve politikacıları buluşturan özel toplantı ve sempozyumlar düzenliyor. Bastırılan özel broşürlerle Afrika'daki açlık ve ekolojik felaketler konusunda bilinçlendirme yapılıyor.... Makalede Patrik Bartholomeos'un neden sempozyumlarını yüzen bir platfromda yapmayı tercih ettiği sorusuna verdiği "Çünkü dünyanın da insanoğlunun da yüzde 70'i suyla dolu" cevabına da dikkat çekildi.

KUTSAL ÇEVRE SAVAŞI
Guardian'ın makalesinde Barthalemeos gibi çevre konularına duyarlı diğer din adamları da sıralanıyor; Haftalık ayin konuşmasında çevre feleaketlerine sık sık değinen Papa 16'ncı Benedict, görev yaptığı kiliseye çevreci araçla gidip gelen, katıldığı davetlerin yapıldığı yerlere uçak yerine tren kullanarak varan Canterbury Başpiskoposu, temiz çevrenin en temel insan hakkı olduğunu söyleyen Budist lider Dalai Lama ve "Allah'ın yarattıklarının koruyucusu olarak çevreyi konuma konusunda soırumluluklarımızı bilmeliyiz" diyen İslam profesörü Fazlun Khalid...