kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hastalık neden artıyor?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Havalar ısındı
Doğal dengenin değişimi ve küresel ısınma, kenelerin hayat döngüsünü değiştirdi. Artık daha uzun süre canlı ortamlarda bulunabiliyorlar.

* Avlanma yasaklandı
Hastalığın görülmesinde sürekli avlanma yasağı, kontrolsüz avcılık ve yayla yasağı gibi faktörlerin de önemli etkileri oldu. Doğal hayatta yaban hayvanı sayısındaki artış; kenelerin kan emmeleri ve üremeleri için uygun ortam yarattı. Bu nedenle, kene sayısı arttı.

* Yaban hayatı yayıldı
Ülkemizde hastalıkla ilişkili bulunan kene türü, yaban hayatı ile çok ilgilidir. Yoğun kene varlığı, insanlarla temasın artması demektir. Hastalık, yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak oluşmakta.

* Kargalar taşıdı
Yerden beslenen kuşların; keklik, çulluk ve karga gibi göçmen kuşların da kenelerin başka alanlara taşınmasında etkili olduğu biliniyor.

* Meşelikler arttı
Keneler kurak ve yarı kurak bozkır iklimini seviyor. Genellikle bozkır ile diğer iklimlerin kesişme yerinde, kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda keneler yaygındır. Vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları ve yaban hayvanlarının daha sık dolaştığı yerler kene açısından zengindir.

* Evcil hayvanlar kaptı
Yaban hayvanları ile evcil hayvanlar karşılaşınca, keneler evcil hayvanlara geçiyor. Keneler daha sonra otlaklarda hızla yayılmaya başlıyor.