kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

108 santimi aşan göbekler zayıflama ameliyatına aday!

DİDEM SEYMEN - SAĞLIK SERVİSİ
17.06.2008
Son günlerde kilolu birçok kişi midesinden ameliyat oluyor. Bel ölçüsü 108 santimin üzerindeki erkekler ile 88 santimin üzerindeki kadınlar, mide ameliyatına aday!..
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın ve Doç Dr. Kağan Zengin mide ameliyatlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kimlere mide ameliyatı yapılabilir?
12 yaşına kadar olan çocuklara ameliyat yapamıyoruz. 12-60 yaş arasındaki kişilere ise, bu ameliyatlar yapılabiliyor.

* Mide ameliyatları günümüzde moda mı oldu?
Bu ameliyatları yaptıranların sayısı yılda 6 kat arttı. Bu durum; Türkiye'de de böyle. İtalya'nın Capri Adası'nda yapılan son tıp kongresinin sonuçlarına göre; artık 18 yaş altına da, 60 yaş üstüne de ameliyat yapılabiliyor. Yani artık ameliyatlar çocukları bile kapsıyor. 12 yaşında 150 kilo olan çocuğa, bu ameliyat öneriliyor. Ergenlerde çok daha iyi sonuçlar alınıyor. Mesela vücut sarkmıyor. Ayrıca tip 2 diyabet; şişmanlıkla ilgili en önemli hastalıkların başında geliyor. Diyabetli hastayı ameliyat ederek hem hastalığından, hem de ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtarıyoruz. Yurtdışında vücut kitle indeksi 32-33 olanlar bile ameliyat ediliyor ve midelerine kelepçe takılıyor. Biz onlar kadar tercih etmiyoruz bu yöntemi.

İŞLEM 18 DAKİKA SÜRÜYOR
* Çok kilolu olan biri, "Ben bu ameliyatı olmak istiyorum" deyince, kabul ediyor musunuz?
Kesinlikle hayır. Bu; doktorun karar vereceği bir ameliyattır. Gerekirse o kişiyi bir diyetisyene yolluyorum, hatta bazen psikiyatriye gidilmesini tavsiye ediyorum. Tıp geliştikçe bu ameliyatın süresi kısaldı. Yapılan ilk ameliyat 4 saat sürmüştü. Şimdi ise sadece 18 dakika sürüyor. Bugüne kadar 2 bin hastayı ameliyat ettik. Bunun bir ameliyat olduğu unutulmamalı. İyi yönleri kadar, kötü yönleri de bilinmeli. Apandisit ameliyatında bile morbid obez hasta, diğer hastalara göre daha risklidir.

* Bu ameliyatlar pahalı mı?
Kelepçeyi artık SSK karşılıyor. Ameliyat için üniversiteye verilen bir ücret var.

* Mide küçültme ameliyatlarından sonra takılan cisim çıkarıldığında, mide eski haline dönebilir mi? Zımba yönteminde mideyi eski haline getirmenin imkanı yoktur. Ancak kelepçe yönteminde, mide yeniden eski haline dönebiliyor.

ZIMBADA GERİ DÖNÜŞ YOK!
* Kimler mide küçültme ameliyatı yaptırmaya adaydır?
Bayanlarda bel ölçümü 88 cm'nin, erkeklerde ise 102 cm'nin üzerindeyse; artmış risk var demektir. Bu kişiler obez sınıfına girer. 40 kilo fazlası olanlar tehlikeli obezdir ve zayıflama ameliyatının adayı olarak kabul edilirler.

* Ameliyattan sonrası kolay mı?
Gastrik band takılan hastalarda ilk ayın sonunda ve 6. aya kadarki süreçte, ayda bir kontrol gerekli. Ameliyatı zımba yöntemiyle yapılan hastaların kontrolleri ise, daha uzun zaman aralalıklarıyla yapılır. 3. ayın, 6. ayın ve bir senenin sonunda yapılan kontroller hasta için yeterli olacaktır.

* Son anda vazgeçip, ameliyat masasından dönen hastalarınız var mı?
Ameliyata karar veren kişiler, bir an önce ameliyat olmak ve kilo sıkıntılarından kurtulmak istiyorlar. Ancak durum o kadar da basit değil. Cerrahi tedavi birçok morbid obez hasta için uzun dönemde ve istikrarlı bir şekilde kilo kaybı sağlıyor.

* Cerrahi tedavi kimlere uygulanamaz?
İlaç ve alkol bağımlılığı olanlara, psikiyatrik açıdan elverişsiz hastalara ve genel anesteziye uygun olmayan kişilere uygulanamaz. Öte yandan, bu tür tedaviler morbid obez hastalar için çok daha riskli bir nitelik taşımaktadır.
Haberin fotoğrafları