kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Doğru ısı yalıtımı, konutta faturayı yüzde 80 düşürür'

Ebru ERDOĞAN
12.06.2008
Enerji maliyetini düşürmenin en kolay yolunun yalıtım olduğunu belirten İzocam yöneticisi Bulut, faturalarda yüzde 80 düşüş olabileceğini söyledi..
Global ısınmanın kendini iyice hissettirdiği dünyada, enerji sıkıntısı da giderek artıyor. Hem yaz hem de kış aylarında ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji her yıl artış gösterirken, bu durumun binalarda yapılacak yatırımlarla bir nebze olsun önüne geçilebileceği belirtiliyor. İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut da bu fikri savunanlardan biri. Doğru ısı yalıtımının konutlara gelen doğalgaz ve elektrik faturalarını yüzde 80'e kadar düşüreceğini dile getiren Bulut ile sektörü ve hedeflerini konuştuk.

* Enerji verimliliği tüm dünyanın sorunu. Yalıtımın ekonomiye katkısı rakamsal olarak ne olur?
Bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar, standartlara uygun şekilde binalarda yapılan yalıtım uygulamalarının, yalıtımsız veya eksik yalıtımlı binalara göre enerji tüketiminde en az yüzde 60 tasarruf sağladığını gösteriyor. Bunun faturaya yansıması ise yüzde 30 ila yüzde 80 arasında azalma olarak gerçekleşiyor. Yalıtım, ısıyı daha verimli kullanmayı sağlamasının yanı sıra, enerjinin dörtte üçünü ithal eden Türkiye gibi ülkelerde de dışa bağımlılığı azaltabilir. Öte yandan Türkiye'de enerjinin yaklaşık yüzde 30'unun konut sektöründe tüketildiğini de dikkat çekersek, sadece binalarda ısı yalıtımı ile Türkiye'nin enerji harcamasında her yıl 6 milyar dolar tasarruf yapılabileceği öngörülüyor. 2000'den 2007 yılının 6'ncı ayına kadar Türkiye'de inşa edilen toplam bina sayısı 466 bin 247 ve toplam konut sayısı ise 1 milyon 785 bin 61 olarak belirlenmiş. Yine 2000 itibarıyla mevcut bina ve konut stoku ile birlikte değerlendirildiğinde bina stokunun yalnızca yüzde 5.5'i ve toplam konut stokunun ise yüzde 9.9'u, 'Binalarda Isı Yalıtım Kuralları'na uygun.

* Sektörü nasıl görüyorsunuz? Nasıl bir büyüme seyri izliyor?
Türkiye geçtiğimiz yıllarda yalıtım sektöründe önemli bir sıçrama yaptı. 2000'li yıllarda hazırladığımız çalışmalarda Türkiye'ye tüketimde kişi başına 0.03 metreküp yalıtım düştüğünü görüyoruz. Bugün bu rakam yeni nüfus sayımımızla birlikte 0.1'e yükseldi. Ancak Avrupa'da gerçekleşen 0.6 metreküp/kişi ve Amerika'da ise 1 metreküp/kişi yalıtım malzemesi tüketimine kıyasladığımızda bu, 70 milyonluk bir ülke için yine de yeterli değil. Türkiye'nin artık hızlı bir şekilde bu tempoya girmesi, yaptırımlarını, bütünleşik yönetmeliklerini ortaya koyması gerekiyor.
Haberin fotoğrafları