kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

SABAH ve haber

SABAH gazetesi Okur Temsilcisi Yavuz Baydar ile aynı düşünceyi paylaşmıyorum O, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Karaduman-Tandoğan davasındaki kararını SABAH gazetesinin "eksik " verdiğini iddia ediyor ve mahkemenin başvuruyu kısmen reddettiği olgusunun okurlardan esirgendiğini ileri sürüyor. Ben ise, aksine, diğer gazetelerin, "Adil yargılanma" ile ilgili bir kararı " Türbana ret" şekline dönüştürerek, okuru yanlış yönlendirdiğini ve SABAH'ın haberi veriş biçiminin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü, 3 Haziran tarihli AİHM kararı, tamamen söz konusu başörtülü öğretmenlerin adil yargılanmadıklarıyla ilgiliydi bu yüzden " ihlâl " sonucuna varılmıştı. Kararın içinde tek bir satırla, diğer müracaatların incelemeye alınmadığı belirtiliyordu. SABAH gazetesi doğru bir kurgu ile haberi verdi, başlığa, " Adil yargılanma yapılmadı" hususunu koydu; haberin içine de o tek cümleyi ilâve etti. İşte 4 Haziran tarihli SABAH gazetesindeki o cümle:
"AİHM, 3 Nisan 2007'de başvuru sahiplerinin din ve vicdan özgürlüklerinin ihlâl edildiği yolundaki şikâyetlerinin incelemeğe alınmasını reddetmişti."
Haberin neresi eksik? Karardaki o tek cümle aynen, haber metninde yer alıyor. Asıl yanlış olan " Türbana ret" başlığıdır. Zira AİHM, hiçbir zaman başörtüsü yasağını savunmamış, sadece bu yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığını belirtmiştir. Tıpkı %10 barajına "Sözleşmeye aykırı değil " dediği gibi.