kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akdağ: Türkiye'nin dört bir yanında virüslü kene var demek yanlış olur

Yeni Haber
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda vatandaşları uyararak, "Türkiye'nin dört bir tarafında virüslü kene var demek yanlış olur" dedi.

Sağlık Sakanı Recep Akdağ, makamında Yemen Sağlık ve Nüfus Bakanı Abdulkarim Yehia Rasae ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, son dönemlerde kene ısırığına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda vatandaşları uyardı. Türkiye'nin her yerinde virüslü kene olmadığını ifade eden Akdağ şöyle konuştu:

"Daha çok denizi olan yerlerde, yüksek alanlarda görülüyor. Bodur ağaçları olan vadi yamaçlarını tercih ediyor. Hastalık daha çok kırsalda çiftçilikle meşgul olan insanlara bulaşıyor. Yani daha çok ahır ve meralarda bulunuyor. En çok dikkat etmesi gerekenler hayvancılıkla uğraşanlar. Vücudun çıplak kesimlerin örtülmesi önemlidir. Vatandaş durumu sağlık personeline geç intikal ettiriyor. Hatta bazen sağlık personeli kendi mahareti ile vakayı öğreniyor. Bir kene yapıştığında mutlaka direk doktora gidilmeli. Vatandaşta bu duyarlılık artırılmalıdır."

AŞI VE SERUM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

KKKA hastalığına karşı aşı ve serum çalışmalarının Sağlık Bakanlığı ve Hıfzıssıhha ile birlikte gerçekleştirildiğini belirten Akdağ, bu konuda bir tarih vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Sağlık personeline de KKKA hastalığı bulaşmasını da değerlendiren Akdağ, şunları söyledi:

"Fedakârca hastaya müdahale eden sağlık çalışanları acil durumlarda yeterli önlemi almamış olabiliyor. Maske, gözlük ve eldiven takılması konusunda sağlık çalışanlarına tekrar uyarılarımızı yaptık. Bu aletlerin temini konusunda hiçbir sıkıntı yok Birçok hastane bunu temin etmiş durumdadır. Bu konuda personelimize yönelik eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

KİM YANLIŞ YAPIYORSA CEZASINI ÇEKECEK

Akdağ, gözaltına alınanların arasında bir profesör ve 33 doktorun bulunduğu "Protez" operasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın Türkiye'de sunulan sağlık hizmetleri ile ilgili sürekli olarak denetim yaptığını anlatan Akdağ, bu denetimlerin sonuçlarının emniyetle paylaşıldığını kaydetti. Zaman zaman operasyonlarla sağlık sektöründe yolsuzluk yapanların ortaya çıkarılarak gerekli cezaların verildiğini söyleyen Akdağ "Sektörün içinde yanlış yapanlar var bunların üzerine gidiyoruz Adalet yakalarını bırakmadı. Ama genel bir arıza var gibi düşünmemek lazım" diye konuştu.

(ANKA)