kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İyi" kolesterol seviyesini artıran gen

Yeni Haber
İngiliz ve Hollandalı bilimadamları tarafından binlerce kişi üzerinde yapılan araştırmada, insanların üçte birinde kalp hastalığıyla mücadele eden genlerin bulunduğu ortaya çıktı.

Dünyada 147 bin kişi üzerinde yapılan ve Amerikan Kalp Vakfı'nın bilimsel dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, CETP geninin bazı türlerinin "iyi" kolesterol seviyesini artırabildiği ve bu genlere sahip olanların kalp krizi geçirme riskinin yüzde 5 daha az olduğu belirlendi.İngiltere'nin Cambridge ve Newcastle ile Hollanda'nın Groningen üniversitelerinden genetik bilimcilerin bu alanda yapılmış 100'den fazla araştırmayı derleyerek elde ettiği bulguların, yeni ilaçlar geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Araştırmalarında CETP geninin altı değişik varyasyonundan birine sahip olanları inceleyen bilimadamları, bu genin en çok görülen üç versiyonuna sahip kişilerde "iyi" kolesterol denilen HDL kolesterol seviyesinin yüzde 3 ila yüzde 5 oranında yüksek olduğunu ve bu kişilerin daha az kalp krizi geçirdiklerini belirlediler.

Bilimadamları, kandaki "kötü" kolesterol seviyesini düşürmenin kalbi koruduğunu ve statin gibi ilaçların bunu başardığını biliyorlardı. Ancak HDL kolesterol seviyesiyle kalp sağlığı arasındaki ilişki, bazı kanıtlar bulunsa da henüz netleşmiş değildi.

Araştırmanın başındaki Prof. John Danesh, bulguların, HDL seviyesini, iyi geni ortaya çıkaran ilaçlarla yükselterek kalp krizinin önlenebileceği düşüncesine yeni destek sağladığını söyledi.

AA