kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uluslararası yatırımcılara "bize güvenin" mesajı

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında yapılan Yatırım Danışma Konseyi'nin 5'inci toplantısında, çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticilerine, "İstikrar sürecek, bize güvenin" mesajı verdi. Erdoğan, gün boyunca basına kapalı olarak şirketlerin üst düzey yöneticileriyle görüşmelerini sürdürdü.

Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekebilmek amacıyla 2004 yılında oluşturulan Türkiye Yatırım Danışma Konseyi'nin beşinci toplantısı İstanbul Four Seasons Otel'de basına kapalı olarak devam ediyor.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı özel kahvaltı ile başlayan toplantı, Erdoğan'ın üst düzey yöneticilere hitaben ilk oturumda yaptığı konuşmayla devam eden toplantının diğer oturumları basına kapatıldı.

Toplantıda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın ayağındaki rahatsızlık geçmediği için, yürümesine yardım eden "walker" ile gelmesi oldu.

ŞİMŞEK EKONOMİYİ ANLATTI

Yatırım Danışma Konseyi üyeleriyle kahvaltıda yaptığı sunumda Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin bilgi verdi. Türkiye'deki yabancı yatırımlar, Türkiye'nin rekabet gücü ile Türkiye, Avrupa ve bölge ülkelerine yönelik 2050 projeksiyonunu içeren sunumunda Şimşek, 2008'in ilk 4 ayında bin 239 yeni yabancı sermayeli şirketin faaliyete geçmesi ile Türkiye'deyabancı şirket sayısının toplamda 14 bin 109'a ulaştığını söyledi. Şimşek, 2006'da bankacılığın tüm yabancı yatırımlar içinde yüzde 40 olan payının, 2007'de yüzde 60'a çıktığını, yabancı sermayelerin sektörlere göre dağılımının ise yüzde 6 taşımacılık, yüzde 5 gayrimenkul, yüzde 6 kimya, yüzde 4 metal olmayan ürünler ve yüzde 19 diğer sektörlerden oluştuğunu ifade etti.

DANONE YENİ FABRİKA AÇIYOR

Öte yanda Danone Başkan Yardımcısı Jacques Vincent, 2010 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan bir fabrika açmak istediklerini bildirirken, AKP'ye yönelik kapatma davasının Türkiye'ye yönelik politikalarında bir değişiklik yaratmayacağını söyledi.

Dünya genelinde toplam 755 milyar dolar ciroya sahip 19 uluslararası şirketin üst düzey yöneticilerinin İstanbul'da bir araya geldiği 5'inci Yatırım Danışma Konseyi toplantısından gazetecilere konuşan Vincent, 2010 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan bir fabrika açmak istediklerini söyledi.

AKP'ye yönelik kapatma davasının Türkiye'ye yönelik politikalarında bir değişiklik yaratmayacağını dile getiren Vincent, "Biz buradayız, her şey oldukça iyi gidiyor. Siyasette her zaman iniş çıkışlar olabilir. Politikamızı değiştirmiyoruz ve uzun vadeli bakıyoruz" dedi.

Türkiye'de yüzde 10 büyüme planı doğrultusunda Türkiye'de yeni bir fabrika açma kararının yıl sonuna kadar alınmış olacağını belirten Vincent, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyete geçebileceğini söyledi.

TOYOTA: İSTİKRARLI HÜKÜMET VE EKONOMİYE İHTİYACIMIZ VAR

Toyota Motor Avrupa Başkanı Tadashi Arashima, "Türkiye'deki yatırımlarımızı her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ile gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Politikalarımızı kısa vadeli siyasal istikrarsızlıklara göre değiştirmeyiz. Ancak elbette, çok istikrarlı bir hükümet ve istikrarlı ekonomik politikalara ihtiyacımız var" dedi.

Yatırım Danışma Konseyi toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arashima, Türkiye'de yılda 170 bin araç ürettiklerini ve şimdilik yeni bir yatırım planlarının olmadığını söyledi. Arashima, "Türkiye'deki yatırımlarımızı her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ile gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Politikalarımızı kısa vadeli siyasal istikrarsızlıklara göre değiştirmeyiz. Ancak elbette, çok istikrarlı bir hükümet ve istikrarlı ekonomik politikalara ihtiyacımız var" dedi.

Arashima, Türkiye, 1 milyon adet araç üretimi ve ihracatı ile şimdiden bir otomotiv merkezi konumunda olduğunu, daha fazla büyümek için tedirak zincirinin geliştirilmesi gerektiğini kaydederken, "Hala parçaların yaklaşık yüzde 50'sini diğer Batı Avrupa ülkelerden getirmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda daha fazla yerelleşmek gerektiğini düşünüyoruz. Daha iyi limanlar, demiryolu ve karayolu sistemleri gerekli" diye konuştu.

CISCO: "AKP DAVASI YATIRIM CESARETİMİZİ KIRMADI"

Cisco Başkan Yardımcısı Mohsen Moazami, Türkiye'de kısa vadede yüzde 35'in üzerinde büyüme hedeflediklerini belirten siyasi gelişmelerin Türkiye'deki yatırımlar için cesaretlerini kırmadığını kaydetti.

Yatırım Danışma Konseyi toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Moazami, Türkiye'de kısa vadede yüzde 35'in üzerinde büyüme hedeflediklerini kaydetti. Moazami, siyasi gelişmelerin Türkiye'deki yatırımlar için cesaretlerini kırmadığını belirtirken, 2 yıl önce başlattıkları 200 milyon dolarlık yatırımı sürdürdüklerini, sektördeki büyüme oranının umut vadettiğini ifade etti.

Moazami, Türkiye'nin Cisco için önemli bir pazar olduğunu, ancak PC'lerin ülke içinde yayılması için internet vergisinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

MANGO: "SORUN KAPATMA DAVASI DEĞİL KÜRESEL RESESYON"

Mango Başkanı Isac Andic Ermay, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yatırım konusundaki kararlarında AKP'ye açılan kapatma davası değil, küresel ekonomideki resesyon tehlikesinin belirleyici olduğunu söyledi.

Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılan Ermay, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yatırımcıların asıl olarak AKP hakkındaki kapatma davası ile değil, küresel ekonomideki resesyonla ilgilendiğini kaydeden Ermay, dünya üzerindeki tüm ülkelerde siyasi çalkantılar yaşanabileceğini söyledi.

Ermay, Mango olarak Türkiye'de geçen yıl 80, milyon euro ciroya ulaştıklarını, 34 olan mağaza sayılarının ise yıl sonunda 42-44'e çıkacağını belirtti.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantılarına her yıl katıldıklarını vurgulayan Ermay, "Her geldiğimizde hemen hemen tüm ev ödevleri yapılmış oluyor. Hemen hemen diyorum çünkü herşeyi yapmak mümkün değil ve kimse de mükemmel değil. Toplantıların ve ev ödevlerinin sonuçlarından çok memnunuz" dedi.

(ANKA)