kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eker: Rusya engeli ürün fiyatlarını etkilemez

Yeni Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker domates başta olmak üzere bazı ürünlerde Rusya'nın çıkardığı sorunların ürün fiyatını etkilemeyeceğini, bu dönemde söz konusu ürünlerde ihracat miktarının düşük olduğunu belirtti.

Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Şubesi açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker Rusya'nın tarımsal ürünlerin ticaretinde çıkardığı sorunların kasıtlı olup olmadığı sorusuna karşılık, "Bize kastı yok niye olsun. Karşılıklı ticaretimiz var" dedi. Tartışma yaşanan ürünlerin domates, üzüm, limon, patates ve patlıcan olmak üzere beş adet olduğuna işaret eden Eker bu ürünlerin ihracat tutarının haziran döneminde çok yüksek olmadığını söyledi. İhracatı yapılan domatesin sera domatesi olduğunu ve haziranda sezonu kapandığını belirterek "Limon ve üzümün sezonunun daha açılmadı. Geriye kalıyor patates ve patlıcan. 2007 Haziran ayında Rusya'ya 44 ton patates ihracat etmişiz. Haziran ayı bu beş ürünü çok az gönderdiğimiz bir dönem. Önemli bir kaybın olabileceği ay değil" dedi.

DOMATES DÖNMEDİ, KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKMAYALIM

Türkiye'nin geçen yıl haziranda 34 bin domates sattığını anımsatan Eker "Türkiye'nin toplam domates üretimi 12 milyon ton. Dolayısıyla Rusya'ya yapılan ihracat fiyatı etkileyecek düzeyde değil. Biz dedik ki başka arkadaşlarımız başka yere satsınlar. Arkadaşlar da satıyor" dedi.

Sebze ve meyve de kimyasal kullanımının 55 bin tondan 49 bin tona düştüğünü ifade eden Eker, sebze meyve üretiminin ise 31-32 milyondan 41 milyon tona çıktığını kaydetti. Eker, "Türkiye 10 milyon ton daha fazla sebze ve meyve üretirken 6 bin ton daha az ilaç kullandı. Türkiye giderek daha az ilaç kullanıyor, iyi tarım uygulamalarına yöneliyor" dedi. Türkiye'nin 2015 yılında bırakmasının öngörüldüğü metil kloridin bu yıl ilkbaharda kullanımına son verildiğini belirten Eker, bu kimyasalın AB ülkelerinde 2005'ten beri kullanılmadığını, Türkiye'nin de 450 ton kullandığı kimyasalı öngörülenden 7 yıl önce bıraktığını anlattı. Rusya'da zehirli domateslerin geri geldiği iddiaların doğru olmadığını belirten Eker, "Hiç öyle bir şey olmadı. Hale gelen domatesi Rusya'dan geldi diye gösterdiler. Bunları Rusya'da dünyada seyrediyor. Biz kendi ayağımıza böyle kurşun sıkarsak takdiri millete bırakıyorum" dedi. Eker Rusya'ya ihraç edilen domatese 6 ay önce denetim bildirimlerinde fazla ilaca rastlandığını ancak geri dönen domates olmadığını ifade etti.

TARIMSAL İLAÇLAMA KENELERİ ETKİLİYOR

Tarım Bakanı Eker, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığına tarımsal ilaçlamaların neden olduğuna ilişkin iddiaların sorulması üzerine, "Neticede her ilaç aynı zamanda bir zehirdir. Kimyasal ilaçların yaygın şekilde özellikle havadan kullanılması tabiatın dengesini bozuyor" dedi. 2003 yılından itibaren süne mücadelesinde hava ilaçlamasını kaldırdıklarını anımsatan Eker, "Ama bu denge 1-2 yıldır bozulmuyor. Uzun dönemli tabiatta her canlı bir diğerini besini. Av kuşlarının azalması kene sayısını artırıyor" diye konuştu. Keneye karşı önlem olarak gündeme gelen ilaçlamanın mera ve ormanlarda uygulanamayacağını kaydeden Eker, "Dünyada böyle bir uygulama yok. Dünyada her yerde kene var. ABD'de Almanya'da da var. Yapacağımız şey eğitim ve doğal dengenin yeniden tesisini sağlayacak bakanlıklar arası ortak bir çalışma yapılması" dedi.

(ANKA)