kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

"Mimarım" diyende olmalı..

Ünal Özüak / Kitap.
OSMANLIDA yeniçerilerin kütük kayıtlarının tutulduğu deftere şöhret defteri denirmiş. " Kilis Kültür Envanteri " de Uluç ailesinden başlayıp Alaattin Yavaşça üstada uzanan tanınmışlarımızın yedi ceddinin şeceresinin dökülmesine vesile olan mükemmel bir başvuru kitabı olmuş.
Nasıl derler, Kilis hakkında her şey var bu eserde . İki Kilisli hemşeri, biri mimar, biri tarihçi, Sıdıka Bebekoğlu ve Mehmet Tektuna el ele verip kotarmışlar bu devasa kitabı. Ev ev röleve çıkarıp, çizimleri güncellemiş, eski ve bugün hali resimlerle bezemişler.
Kitap "Avrupa Birliği'nin mali desteği, Türkiye Cumhuriyeti adına hibe anlaşmasını yapan GAP-BKİ'nin işbirliği ile Kilis Valiliğiİl Özel İdaresi tarafından uygulanan "Kilis İlinde Kentsel Mimari, Kırsal Mimari ve Yazıt Değerleri Kültür Envanterinin Hazırlanması Projesi"nin ürünü.
Yazarlar diyor ki "Yayın içeriğinin sorumluluğu bütünüyle hizmetleri üstlenen Proje yürütücülerine ait olup, hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin ya da GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin görüşlerini yansıttığı şeklinde anlaşılamaz."
Ben bu öndeyişten şunu anladım. "Avrupalının yöreyi görmek istediği gibi değil, vatan toprağımızın tapu senedini döker gibi yaptık bu envanteri" diyorlar. Bunun için ayrıca katmerli teşekkürler.
Proje TÜBA tarafından hazırlanan "Kültür Kitap Yazılım Programı" Kapsamında T.C. Kültür Turizm Bakanlığı'nca teknik yönden desteklenmiş. Buna da ayrıca şapka çıkarılır. Vatan toprağına sahip çıkmanın, kültürsel kalıtımı gün ışığına çıkarmak olduğunun bilincinde "ilgili Bakanlığımız" olduğunu görmek çok güzel. Her yöremizin böylesi envanterleri olsa sırtımız yere gelmez.
Mimarlık okurken, kendi tarih mirasımıza dair elimizde hiçbir belge olmadığı için Frank Lyodd Wright'ın ünlü Falling Water House yapısının mekân ilişkilerini gösteren çizimlerine, yeni gelinin duvağına sarıldığı gibi, hayranlıkla yoğunlaştığımızı hatırlarım.
Bu kitaptaki Kentsel Mimari Bölümü'nde örnek ve diyagramlarıyla yer alan: eyvan kapalı alan ilişkileri, avlu (hayat) konumlaması, kent yerleşim dokusu Mimar ve Kent Planlamacılar için bulunmaz bir özümlemeli bilgi kaynağı. Onun için az önce başvuru kitabı derken haksızlık ettim;
Kilis Kültür Envanteri tam anlamıyla, Kilis sınırlarını aşmış, mimarın masaüstü kitabı olmuş.
(Kilis Kültür Envanteri Kilis Valiliği İl Özel İdaresi. 0 348 822 18 97)
..........
h.u.'nun notu.. Kitap'ta doğduğum ve ilk üç yılımı yaşadığım, sonra da ilkokulu bitirdiğim evin fotoğraf ve planlarını görmek beni nasıl duygulandırdı. 1952'den beri ayrı olduğum ana ocağına yeniden dönmüş gibi oldum, sayfaları çevirirken..
Teşekkürlerimle..