kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneşli ev hafızanın ilacı

Dr. Ece Hattat
17.06.2008
Annem 65 yaşında ve zaman zaman hafıza problemleri yaşıyor. Kış aylarında daha çok sıkıntı çekiyor. Güneş ışığıyla buluştuğu ve yazlık evinde kaldığı yaz aylarında ise sanki biraz düzeliyor. Bu düzelme sizce gerçek mi, yoksa bize mi öyle geliyor? Işıklı ortam hafızaya güç katar mı? İbrahim M./İstanbul

İleri yaşlarda hafıza problemi yaşayan kişilerde uyku sorunları da sık görülüyor. Özellikle Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici hafıza kaybı sorunu olan hastalar geceleri uyumakta, gündüzleri ise uyanık kalmakta zorlanıyor. Bu hastaların gün içinde sık sık 'şekerleme' yaptıkları biliniyor. Uyku düzenindeki bu değişim, aile bireyleri ve sağlık çalışanları üzerinde baskı oluşturuyor. Journal of Amerikan Medical Association'da yayınlanan bir araştırmaya göre; daha yoğun ışığa maruz kalan ve melatonin desteği alan demans hastalarında, davranış ve uyku sorunları daha az görülüyor.

KARANLIKTA KALMAYIN
12 merkezde 189 yaşlıyı inceleyen araştırmacılar; 15 ayın sonunda yoğun yani normalden 3-4 kat daha fazla ışık alan hastaların yüzde 5'inde düşünce ve hafıza kaybının azaldığını, yüzde 20'sinde depresyonun gerilediğini, yüzde 53'ünde ise fonksiyonel kayıpların iyileştiğini açıkladı. Melatonin hormonu alan hastaların yüzde 19'u daha hızlı uykuya dalarken, yüzde 25'i geceleri daha az uyanıyor. Her iki tedaviyi alan hastalarda ise, agresif davranışlar azalıyor. Hastaların gün boyu iyi ışık almaları hem basit, hem de güvenli bir değişiklik. Alzheimer hastası bir yakınınız varsa, daha fazla ışık alması için evinizde değişiklikler yapabilirsiniz.

DOKTORA GİDİN!
Ancak doktorunuza danışmadan kesinlikle melatonin hormonu kullanmamalısınız. Melatonin, gözden gelen ışık sinyalleri sonucunda salgılıyor. Bu hormonun seviyeleri bozulunca uyku problemleri de sıklaşıyor. Ancak melatonin takviyesi alırken bazı sorunlar oluşabiliyor. Örneğin sürekli karanlık veya az ışık alan yerlerde bulunuyorsanız, melatonin hormonu depresyon şikayetlerini sıklaştırabiliyor. Bu hormonun dozundaki yanlışlık, kan pıhtılaşmasına ya da alejiye de yol açabiliyor.