kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ses kısıklığı ihmale gelmiyor'

Yeni Haber
Çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan ses kısıklığının ihmal edilmemesini tavsiye eden uzmanlar, ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sık boğaz temizleme alışkanlığınınsık görülen belirtiler olduğunu söylüyor.

Ses değişikliklerinin nedeninin genellikle gırtlakta yerleşmiş olan ses tellerindeki sorunlar olduğunu kaydeden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gürkan Ünal, ses telleri üzerinde şişlik bulunması halinde kapanmaları, dolayısıyla da çıkan sesin düzgün olmayacağını belirtti.

Ses kısıklığının en sık nedeninin akut larenjit olduğunu ve soğuk algınlığı ile diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıktığını belirten Dr. Ünal, "Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeninin genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır. Bu tür ses kullanma alışkanlığı, ses telleri üzerinde nodül adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Aşırı bağırmanın ardından gelişen akut larenjit sırasında ses teli içinde küçük kanamalar da meydana gelebiliyor. Sesin dinlendirilmediği taktirde kanamanın 'polip' adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebildiğini ve sürekli ses kısıklığına neden olduğunu unutmamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ünal, "Erişkinlerde ses kısıklığının sık görülen nedenlerinden birisi de yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki bir adelenin zayıflığına bağlı olarak, mide içindeki asitli sıvının yemek borusundan gırtlak seviyesine yükselerek ses tellerini tahriş etmesidir. Ses kısıklığı özellikle sabahları fazladır ve gün içinde azalır. Ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sık boğaz temizleme alışkanlığı da sık görülen belirtilerdir. Reflü nedeniyle ses kısıklığı olan hastaların pek çoğunda mide ile ilgili şikayetler yoktur. Sigara içmek de ses kısıklığına neden oluyor. Sigara, gırtlak ve boğaz kanserlerinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğundan düzelmeyen ses kısıklığı olan ve sigara içen kişilerin bir uzmana muayene olmaları gerekir." dedi.

Ses kısıklığının daha nadir nedenleri arasında alerji, guatr ve sinir sistemi hastalıklarının da sayılabildiğini anlatan Op. Dr. Ünal, birçok insanda doğal yaşlanma ile birlikte ses kısıklığı da ortaya çıkabildiğini belirtti.

Ses kısıklığının 2-3 haftadan uzun sürmesi, soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı olması, öksürükle kan gelmesi, yutma güçlüğü olması halinde kulak burun uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Ünal; "Ses bozukluklarının tedavisi ise ses kısıklığının nedenine göre değişiyor. Ses kısıklığına neden olan durumların çoğu ses istirihati ve doğru ses kullanma alışkanlığını kazanmakla düzeliyor. Ses sorunu olan bütün hastalar sigara içmemeleri ve sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınmaları gerekiyor. Ses kısıklığını önlemek için sigara içiyorsanız bırakın. Kafein (kahve, kolalı meşrubatlar) ve alkol kullanımından kaçının, sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçının, bol su için, evinizin havasını nemlendirin, gıdanıza dikkat edin (baharatlı gıdalardan kaçının), sesinizi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmayın" diye konuştu.

CİHAN