kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÖMER ÜRÜNDÜL

Bu zafer unutulmaz

Milli Takımımız pazar gecesi tarihe geçecek bir maçla EURO 2008'de çeyrek finale yükselmeyi başardı. Çek Cumhuriyeti Teknik Direktörü Karel Brückner bütün oyun planını pivot forvet Koller'in üzerine kuracağını maç öncesi tahmin etmiştim. Çünkü bu taktik bizim yüksek toplardaki alışılmış rahatsızlığımızı en kolay yoldan değerlendirmek olacaktı. Daha maç başlar başlamaz Çek Cumhuriyeti alışılmış pas yaparak hücuma çıkma stratejisini bırakıp, bütün topları Koller'e şişirmeye başladı. Koller de ilk devre bizi adeta bitirdi. Kafa ile göğsü ile yaptığı asistlerle takımına hücum yollarını açtı. Yan ortalarda pozisyon buldu ve golü attı. Çek Cumhuriyeti, Koller ile yoğunlaştırdığı hücum girişimlerinin yanında top bize geçtiği zamanlarda hem iyi pres uygulayıp hem de geride iyi yerleşerek ofansif varyasyonlarımızı engelledi.
İkinci yarıya değişik bir kimlikle, hızlı ve atak başladık. Ama sağlam savunma karşısında üretkenlik sağlayamıyorduk. Ardından Çeklerin geniş alanda tehlikeli kontratakları başladı ve fark ikiye çıktı. Moralimizi ve direncimizi kaybettik. Ancak Arda'nın golü bir anda takıma moral depoladı. Son üç dakikada dünyanın en iyi kalecisi Cech'in hatasını değerlendiren Nihat önce beraberliği ardından da mükemmel bir golle galibiyeti getirdi. Takımımıza beraberlikten sonra öyle bir inanç gelmişti ki, Volkan aut atarken başta Arda olmak üzere birçok arkadaşı topu çabuk kullanması için kendisini ikaz ettiler.

SON İKİ DAKİKA KABUS
Volkan'ın profesyonellik ve akılcılıkla bağdaşmayan hareketi sonrası kırmızı kart görmesi, son iki dakikayı kabus haline getirdi. Hakemin bitiş düdüğü, hem bizi hem Volkan'ı kurtardı. Düşünmek dahi istemiyorum; son saniyede bir gol yesek, penaltı atışlarında bir kalede Cech, bir kalede Tuncay Şanlı olacak.
Fatih Terim'in bu maçta bir yanlış, bir doğru kritik hamlesi vardı. Bana göre Mehmet Topal'ı tek farklı skor dezavantajında risk alırken çıkarmaması gerekirdi. Çünkü Mehmet Topal'ın en büyük özelliği kontratakları müthiş bir deparla takip edip kesmesi .
En canlı örnek de İsviçre maçında dörde bir kontratağı Mehmet Topal'ın depar ve oyalamayla en aza indirmesiydi. Zaten çıktıktan sonraki bölümde bunları gördük. Doğru hamlesi ise biraz geç de olsa Hamit'i öne, Sabri'yi arkaya çekmesiydi. Bu sayede Hamit'in çok önemli ofansif katkıları oldu.

ÇEKLER TAKIMLARINI ALKIŞLADI
Futbolun en güzel tarafı hiçbir şeyin belli olmaması. Çek Cumhuriyeti gibi takım savunması güçlü ve dünya çapında kaleciye sahip bir takım karşısında 20'dan Hollanda dahi maçı çeviremezdi. Kolay kolay unutulmayacak bir zafere imza attık. Fatih Terim ve futbolcularımızı kutluyorum. Bu moral ve özgüvenle çok iyi bir takım olmasına rağmen Viyana'da Hırvatistan karşısında da başarılı olacağımıza inanıyorum. Son paragrafı da bizlere ders niteliğindeki bir olay için açıyorum. Petr Cech bıraksa taca gidecek bir ortada Nihat'a gol asisti yaparak takımının elenmesine neden oldu. İnanılmaz skor değişikliği ile büyük şok yaşayan Çek seyircisi buna rağmen kalecisini tribünlere çağırıp alkışladı.