kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Sarah Chang ve de Zubin!..

Vay vay vay!.. Nasıl harikaydı Sarah Chang'ın İzmir Konseri.. İzmir Filarmoni Derneği.. Ama ne dernek?.. Bir senfoni orkestrası kurmuşlar düşünebiliyor musunuz?. Orkestrası olan ilk derneğimiz..
Ve ve günümüzün en ünlü kemancılarından Sarah Chang'i, Kore asıllı bu Amerikalı ustayı İzmir'e getirmeyi başarmışlar.. Mucize gibi bir şey..
Koştum gittim. Eski Elhamra sineması, Opera binası olmuş.. Moskova Bolşoy gibi, küçük, şirin bir yer. Sıcak.. Her iki anlamıyla da..
Eski bina.. Öyle klima al tak olmuyor. Özel sistem gerek.. O da pahalı.. Bir sponsor lazım.. Koca İzmir'de Opera salonuna klima takacak bir zengin işadamı yok mu sanat sever?..
Yoksa İstanbullulara mı başvurayım.. Alarko'ya, Borusan'a, Tekfen'e falan..
Sarah muhteşemdi. Genç ve güzel kızın sahnesi de muhteşem, kemanı gibi.. Hele bir de Vivaldi, hele benim Mevsimler'imi çalınca..
Kan ter içinde kaldı kızcağız konser boyu o ayrı..
İzmir'in ilgisi çok iyiydi. Salonun içinde yer yok. Kapısının önünde içerdeki kadar insan var, iade bilet olur mu diye?..
Onları görünce Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a açık mektup yazmam gerektiğini hissettim..
Temmuz ayında, 20. Yüzyılın en büyük şeflerinden Zubin Mehta geliyor İzmir Festivaline..
Türkiye için muhteşem bir olay bu..
Biletler 250 lira.. Niye.. Efes'teki 750 kişilik Celsus Kütüphanesi'nde konser de ondan.. 18 bin kişilik Antik Tiyatro boş dururken..
Yap orda konseri.. 20 lira yap.. Herkes gelsin. Van'daki bile gelsin o gece bilet alsın girsin içeri..
Niye 18 bin kişilik tiyatroda değil..
Uzun hikâyeyi kısa yapayım..
1990 Dünya Kupası'nda Roma'daki tarihi Caracallas Harabelerinde Pavarotti, Domingo ve Carreras konseri müthiş ilgi topladı. Sanatçılar kadar, tarihi mekânıyla da..
Tarihi mekânlarda konser modası çıktı.. Ardından da "İstemezük"çüler, dünyanın dört bir yanında..
Efendim, müzik sesi, kalıntılara zarar veriyormuş..
Kandırdılar da milleti.. Yasaklandı birbiri ardına.. Sonunda akıllı adamların sesi duyuldu..
"Yahu binlerce yıldır, yağmura, kara, yıldırıma, sele, fırtınaya, hele de depremlere dayanmış bu yapılar "Do" sesiyle yıkılır mı?.
Geçen yıl Roma'nın bütün harabelerinde konserler vardı eskisi gibi.. Ertuğrul Günay, Roma'daki Turizm ve Kültür Ataşesini görevlendirip öğrenebilir..
Biz Aspendos'u güç kurtardık Antalya Opera Festivali için.. Ama Zubin gibi bir devi halkımızdan kaçırıp, kelle başı 250 lira ödeyebilecek mutlu azınlığa hediye ediyoruz.
Yazıktır, ayıptır..
Halkapınar Stadı'nda yapın hiç değilse yahu..
Amerika'da öyle tarih olmadığı için, 1994 Dünya Kupası'nda ayni üç tenor Dodge City Stadyumu'nda söylemişlerdi. Ne var yani?..