kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

21 üniversitede rektörlük seçimleri başlıyor

Yeni Haber
Üniversitelerde rektörlük seçimleri heyecanı yarın başlıyor. 21 üniversite yeni rektörünü seçecek. YÖK, seçimlerde en çok oyu alan 6 rektör adayından 3`ünü, sıralama yaparak 22-23 Haziran `da yapılacak genel kurulda Cumhurbaşkanlığı'na gönderecek.

Rektörlerin görev sürelerinin bitmesi nedeniyle 21 üniversitede seçim heyecanı yaşanıyor. Yarın 21 üniversitede başlayacak olan seçimler iki gün sürecek. Rektörlük için profesör akademik unvanına sahip kişiler aday olabiliyor. Rektör adayı seçimleri üniversitelerde gizli oyla yapılıyor. Oy verecek her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir adayın ismini yazabiliyor. Üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayını YÖK'e bildiriliyor. 22-23 Haziran'da yapılacak YÖK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim seçilerek Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından birini rektör atıyacak.

8 REKTÖR ADAY OLAMIYOR

Rektörlük seçimleri yapılan üniversiteler ise şöyle:

Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ODTÜ, Trakya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi. Bu arada Ankara, Atatürk, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Ondokuz Mayıs, ODTÜ ve Uludağ Üniversitesi Rektörleri de 2 dönem rektörlük görevi yaptıkları için yeniden rektörlüğe adaylıklarını koyamayacaklar.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDE 8 ADAY

Ankara Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi'nde rektörlük yarışı büyük çekişmeye sahne olacak Rektörlükte ikinci dönemini doldurduğu için yasal olarak tekrar aday olamayacak olan Prof. Dr. Nusret Aras koltuğunu 8 aday profesörden birine devretmeye hazırlanıyor. Adayların altısı tıp fakültesinden olurken, diğer iki öğretim üyesi başka bölümlerden rektörlüğe adaylığını koydu. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü yarışında Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Taner Demirer, Prof. Dr. Hikmet Akgül, Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, Prof. Dr. Necati Örmeci, Prof. Dr. Nezih Elverdi adaylıklarını açıklarken; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ ve Eğitim Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. İsmail Doğan rektörlüğe aday olduklarını açıkladılar. İşte rektör adaylarının seçimi kazandıkları takdirde Ankara Üniversitesi için yapacakları:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDE ESKİ VE YENİ REKTÖR YARIŞACAK

Gazi Üniversitesi'nde de 8 aday rektörlük için yarışıyor. Halen rektörlük görevini yürüten Kadri Yamaç'ın yanı sıra Prof.Dr. Sedat Demircan, eski rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan, Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu, bir dönemin Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevini yürüten Prof. Dr. Hasan Biri, Prof. Dr. Eyüp Bedir, Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zeki Taner, Prof. Dr. Emin Özdoğan ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan aday oldu.

ODTÜ'DE ÇEKİŞMELİ SEÇİM

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut iki dönem rektörlük yaptığı için yeniden adaylığını koyamayacak. ODTÜ'de, eski Rektör Yardımcısı Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Gürkan ile İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Fatoş T. Yarman Vural, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgüven ile Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Canan Çilingir rektör adayı olacaklarını açıkladı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE 10 ADAY

Akdeniz Üniversitesi'nde 18 Haziranda 670 öğretim üyesi, yeni rektörü belirlemek için sandık başına gidecek. Halen rektörlük görevini yürüten aynı zamanda Üniversiteler Arası Kurul Başkanı da olan Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın yanı sıra, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Baykara ve Prof. Dr. Kemal Emek, Prof. Dr. Abit Demircan, Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel, Dahili Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Oğuz Bircan, Temel Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Prof. Dr. Mahmut Duran, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyisçi ve Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe adaylık için başvurularını yaptı.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ YARIŞACAK

İnönü Üniversitesi'nde mevcut rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun, ikinci kez atandığı görev süresinin dolacak olması nedeniyle aday olamayacak. Bu seçimlerde 419 öğretim üyesi oy kullanacak. Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Prof. Dr. Mehmet Özcan Ersoy, Prof. Dr. Cemil Çelik, Prof. Dr. Mehmet Demircan, Prof. Dr. Ergün Ekinci Prof. Dr. İbrahim Keleş adaylığını açıkladı. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın da daha önce adaylığı düşünmediğini ifade etmesine karşın adaylık kararı verdiği öğrenildi. Daha önce adaylığını açıklayan Prof. Dr. Ramazan Özdemir ise Haziran ayı başında Prof. Dr. Cemil Çelik lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDE 8 ADAY YARIŞIYOR

Mevcut rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran aday olamazken eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran rektör adaylığı için yarışıyor. Ayrıca Prof. Dr. Mete Cengiz, Prof. Dr. Ali Sürmen, Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Yavuz, Prof. Dr. Oktay Gözü ve Prof. Dr. Rıfat Albay rektörlük için aday olduğunu açıkladı.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ'NDE PROF. DR. UTAŞ ADAY OLMUYOR

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, yeniden aday olmayacağını açıkladı. Erciyes Üniversitesi'nde 6'sı aynı fakülteden 7 Öğretim Üyesi, Rektörlük İçin Yarışacak. Tıp Fakültesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Prof. Dr. Nazmi Narin Ve Prof. Dr. Adnan Öztürk, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, Farmokoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Tekol, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Munis Dündar'ın rektörlük seçimlerine girecek.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE 8 ADAY

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç'un görev süresinin bitecek olması nedeniyle yapılacak olan rektörlük seçimleri için 8 aday var. Rektörlük için adaylığını ilk açıklayan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Fazıl Erdem'in ardından, Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı da seçimlerde aday olduğunu açıkladı. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Müftüoğlu, Dicle Üniversitesi Rektör yardımcılığını yapan Prof. Dr. Eralp Arıkan, Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jale Saraç ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Işık da rektörlük için aday oldu. Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'un eşi Prof. Dr. Naime Canoruç'un da aday olduğu öğrenildi.

GAZÜ'DE 5 ADAY

Gaziantep Üniversitesi rektörlük seçimleri için mevcut rektör Prof. Dr. Erhan Ekinci adaylığını açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Özcan Balat, Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Prof. Dr. Ahmet Kaya ve Prof. Dr. Ömer Arpacıoğlu'nun rektörlük için yarışacak.

BOĞAZİÇİ'NDE TEK ADAY SOYSAL

Boğaziçi Üniversitesi'nde ise Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal rektörlük için ikinci kez aday. Boğaziçi'nde Soysal'ın karşısında henüz aday çıkmadı.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ'NDE 7 ADAY

Cumhuriyet Üniversitesi'nde ise mevcut rektör Prof. Dr. Mehmet Bakır aday olacağını açıkladı. Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Akpınar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Kutlar, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kocacık, Tıp Fakültesi, Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatrik Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Cevit rektör adaylığını açıkladı.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE ZORLU YARIŞ

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ise 12 rektör adayı bulunuyor. Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Enver Altaş, Prof. Dr. Hikmet Koçak, Prof. Dr. İsmet Kırkpınar, Prof. Dr. Selahattin Çelebi ve Prof. Dr. Şevki Özdemir rektör adayı oldu. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile Prof. Dr. Uğur Güllülü'nün yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Akbulut, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Sebahattin Tüzemen, Prof. Dr. Ümit Demir, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Yanık ve Prof. Dr. Recep Orbak adaylığını açıkladı. Mevcut rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz ise görev süresinin dolması nedeniyle aday olamıyor.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE 5 ADAY

Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu aday olduğunu açıklarken, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kekeç, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Zorludemir, Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Serindağ da rektör adayı olduğunu bildirdiler.

EGE'DE 6 ADAY YARIŞACAK

Ege Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nin şefi Prof. Dr. İsa Durmaz, İç Hastalıkları Ana Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cendeğer Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Erdener, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas ile en Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kayhan Kantarlı rektör adaylığını açıkladı. Mevcut Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır'ın ise görev süresi dolduğu için aday olamıyor.

DOKUZ EYLÜL'DE SEÇİM ÇEKİŞMELİ GEÇECEK

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde mevcut rektör prof. Dr. Emin Saraç, adaylığını koyamayacak. Seçimlerde Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof.Dr. Siraç Dilber, Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sedef Gidener, Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Köse, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Prof. Dr. Atilla Akkoçlu, ile Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanlığı'nı yürüten Prof. Dr. Hale Akpınar rektörlük için yarışacak.

İTÜ'DE ÜÇ ADAY YARIŞACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan ise görev süresinin bitmesine az bir süre kala rektörlüğe yeniden aday olduğunu açıkladı. Karadoğan'ın yanı sıra

Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Prof. Dr. Mahir Vardar aday olduğunu açıkladı.

KTÜ'DE 3 ADAY

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) yapılacak rektörlük seçimi için mevcut Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen ve eski rektör Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu'ndan sonra Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu da aday oldu.

OMÜ'DE BERNAY'IN GÖREV SÜRESİ DOLDU

On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) ise Prof. Dr. Hüseyin Akan, Prof.Dr. Sait Bilgiç ve Prof Dr. Erdal Ağar rektörlük için yarışacak. Mevcut Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay 2 dönem rektörlük görevini yürüttüğü için aday olamıyor.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE 5 REKTÖR ADAYI

Trakya Üniversitesi'nde ise mevcut Rektör Prof. Dr. Enver Duran'ın yanı sıra Prof. Dr. Armağan Altun, Prof. Dr. Muhsin Koten, Prof. Dr. İrfan Coşkun ve Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp aday olduğunu açıkladı.

YTÜ'DE ÖREN YENİDEN ADAY

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören yeniden aday olduğunu açıkladı.YTÜ'de rektör Ören ile beraber toplam 6 aday bulunuyor.

(ANKA)