kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İki Hizbullah davasında Türkiye'ye ceza yağdı

Yeni Haber
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) görülen iki Hizbullah davasında kusurlu bulunarak ağır para cezalarına çarptırıldı. AİHM, Hizbullah tarafından kiralanan evin bahçesinde cesedi ortaya çıkarılan Zehra Vakfı Başkanı Şemsettin Yıldırım'ın yakınlarına toplam 90 bin, Hizbullah üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanan üç kişiye de toplam 25 bin euronun ödenmesine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, 2000 yılında Hizbullah tarafından kiralandığı belirtilen bir evin bahçesinde cesedi ortaya çıkarılan Zehra Vakfı Başkanı Şemsettin Yıldırım'ın yakınlarının başvurusu üzerine açılan davada Türkiye'yi haksız buldu.

Mahkeme, öldürmeden önce işkence gördüğü belirlenen Yıldırım'ın cesedinin ortaya çıkarılmasının ardından başlatılan soruşturmada eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'yi, Yıldırım'ın 7 yakınına manevi tazminat olarak toplam 84 bin, mahkeme masrafları olarak da 6 bin euroyu ödemeye mahkum etti.

Bu arada, Hizbullah üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanan üç kişinin şikayeti üzerine açılan davayı da karara bağlayan AİHM, kötü muamele yapıldığını, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle manevi tazminat olarak toplam 23 bin, mahkeme masrafları olarak da 2 bin euronun ödenmesine hükmetti.

(ANKA)