kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

40 yıldır aynı kıyafetleri giyiyorlarmış!

Yeni Haber
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay programının bir sonraki aşaması için 40 yıl aradan sonra yeni uzay kıyafetlerini tasarlayacak şirketi seçti.

Ay'a 2020'de yapılması planlanan seyahatte de kullanılacak yeni uzay kıyafetleri için açılan 745 milyon dolar tutarındaki ihaleyi, Ay'ın keşfinde kullanılan ilk kıyafetleri üreten tecrübeli Hamilton şirketi kaybederken, "offshore petrol ve doğalgaz endüstrisi ekipmanı" konusunda iyi bilinen Oceaneering International şirketi kazandı.

Yeni kuşak uzay programının yardımcı yöneticisi Doug Cook, 1970'lerden beri yeni EVA (Extra-Vehicular Activity-Araç Dışı Faaliyet) kıyafeti geliştirmediklerini belirterek, araç dışı kıyafetlerin sadece uzayın ağırlıksız koşullarına uygun değil, aynı zamanda Ay'da yürümeye uygun şekilde tasarlanacağını söyledi.

Astronotlar, şu anda, biri kalkış ve iniş sırasında, diğeri uzay yürüyüşleri için olmak üzere iki ayrı basınçlı uzay kıyafeti giyiyor. Astronotlar, özellikle uzay yürüyüşü için giydikleri kıyafetin ağırlığı ve kullanışsızlığından şikayet ederek, uzaya çıktıkları sırada bu kıyafetlerle "mücadele etmek" zorunda kaldıklarını söylüyor.

Daha modüler bir yaklaşım sergileyen yeni sözleşmeye göre, kalkış ve dünyaya dönüş için kullanılacak yeni kıyafetlerin miğfer, kol, bacak ve botları Ay'da da kullanılabilecek.Şu anda kullanılan 158 kilo ağırlığındaki kıyafetlerin çok çeşitli sorunu bulunurken, yeni kıyafetlerin çok daha hafif olacağı ve astronotlara özellikle bacaklarında çok daha fazla hareket serbestisi sağlayacağı belirtiliyor.